VIDEO: Duvnjaci se svečano oprostili od Dževada Karahasana

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

U kinodvorani Kulturno-informativnog centra (KIC) Tomislavgrad u ponedjeljak je održana komemoracija u čast književnika i akademika Dževada Karahasana.

Komemoraciji su pored obitelji i prijatelja književnika Karahasana nazočili predstavnici kulturnog, vjerskog i javnog života.

Na samom početku okupljene su pozdravili ravnateljica KIC-a Danijela Papić, profesor Alija Đugum Dževadov, fra Ante Pranjić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivan Vukadin te profesorica Snježana Redžepagić.

U svojim obraćanjima govornici su istaknuli da je Karahasan bio istinski prijatelj svih Duvnjaka, da je gajio europske književne pripovjedačke vrijednosti, cijeneći suprotstavljena razmišljanja i kritike.

Zbog ljubavi prema književnosti, izučavanja jezika i pisanja, te štokavskog narječja, profesor Đugum nazvao ga je “homo univerzalis”, fra Pranjić velikodušnim, Ćavar je istaknuo Karahasanovu svjetsku veličinu i duvanjsko porijeklo, a profesorica Redžepagić spomenula je da je u svakom djelu koje je napisao utkan dio njega.

Vukadin je poručio da je Dževad Karahasan graditelj mostova, vjernik, autentični Duvnjak koji je slavio život svojim djelima.

Dževad Karahasan rođen je u Tomislavgradu 1953. godine. U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Njegove knjige prevedene su na više od petnaest jezika, a dobitnik je više nagrada za književni rad.

Pisao je drame, romane, pripovijetke, eseje, historiju i kritiku teatra, a bavio se i kazališnom režijom. Njegovi kazališni komadi igraju se širom svijeta.

Dobitnik je brojnih priznanja, a godine 2020. nagrađen je najprestižnijim njemačkim književnim priznanjem – Goetheovom nagradom, koju dodjeljuje grad Frankfurt, rodni grad Johanna Wolfganga Goethea.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

VIDEO: Smotra dječjeg folklora Posušje

U Posušju održana IX. smotra Dječjeg folklora pod nazivom „Na Petrovu ognjištu“ koja se organizirala u sklopu programa Posuškog lita 2023. Pred prepunim gledalištem u kinodvorani Posušje uz domaćina iz HKUD Fra Petar Bakula, koji je nastupio s pet dječjih skupina, nastupili su i HKUD “sv. Ante” Humac – Ljubuški, […]

Pretplatite se