Rekordna inflacija u Hrvatskoj

admin
1 0
Read Time:48 Second

Cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u Hrvatskoj porasle su u kolovozu 12,3 % u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa se tako inflacija zadržala na najvišoj razini od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena hrane i goriva.

Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle su za 10,5 %, rekreacije i kulture za 9,4 %, a odjeće i obuće za 6,4 %.

Očekuju da će prosječna stopa inflacije u ovoj godini biti veća od 10 posto.

„Nedavno objavljen Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena uvelike je umanjio rizike da će inflacija u ovoj godini biti i veća, osobito iz razloga što su ograničene cijene energije i određenih osnovnih prehrambenih proizvoda. Svejedno, dvoznamenkaste godišnje stope rasta ostat će prisutne u prvom dijelu iduće godine s laganim trendom opadanja, pri čemu će taj trend biti vidljiviji u drugoj polovici 2023. godine”, – analitičari RBA.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

„Dani berbe grožđa – Brotnjo 2022“ održavaju se od 16. do 18. rujna

67. Dani berbe grožđa započet će večeras, u petak, 16. rujna predstavljanjem knjige Jure Belje i Veselka Sivrića „Agrag i agronomi Brotnja“ te otvorenjem izložbe akademske slikarice Karoline Marušić „Rujanove svečanosti“. Kulturni program u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čitluk započet će u 19 sati u Hotelu Brotnjo. Dani berbe grožđa, […]

Pretplatite se