Povećan broj gostiju u Hercegovini: Evo koliko novca potroše turisti i što najviše posjećuju

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji u prva tri mjeseca ove godine ostvareno je ukupno 17.610 dolazaka turista, koji su ostvarili 31.523 noćenja, što je za oko 10 posto više nego lani.

Mi se nadamo, sudeći po izvještajima iz naših destinacija, da ćemo i za šestomjesečni period imati rast u turističkim pokazatelja od najmanje 10 posto, ocijenio je u razgovoru za Fenu Ramiz Bašić, viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a.

Hercegovačko-neretvansku županiju ove su godine, kao i prethodnih, najčešće posjećivali turisti iz zemalja regije (Hrvatska, Srbija, Slovenija,) zatim iz Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katra, te iz zemalja EU-a (Njemačka, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska).

U spomenutom razdoblju domaći gosti su ostvarili 8.548 dolazaka i 14.647 noćenja, a strani 9.062 dolazaka i 16.876 noćenja, što je povećanje od 36 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Što se tiče Mostara, Bašić kaže kako Grad na Neretvi karakterizira gradski turizam koji je obilježen relativno kratkim boravkom u gradu pa tako turisti u Mostaru ostvare u prosjeku do 2,5 noćenja.

S druge strane, jednodnevni posjetitelji se u Mostaru najčešće zadrže manje od 8 sati (91%), a u prosjeku nešto kraće od 5 sati. Najduže se zadrže jednodnevni posjetitelji iz Hrvatske (5 sati u prosjeku).

Naša dosadašnja istraživanja su pokazala kako jednodnevni posjetitelji Mostaru u prosjeku potroše cca 27 eura, od toga najviše na kupovinu 16 eura, dok su na ugostiteljske usluge u prosjeku izdvajali 11 eura, ističe viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a.

Za razliku od njih, gosti koji ostvare noćenje u Mostaru, u prosjeku troše 78 eura po osobi, od čega najviše potroše na izdatke za smještaj (58% ili prosječno dnevno 46 eura ), a znatni su i izdatci za kupnju te ugostiteljske usluge izvan smještaja (po 17%, ili 13 eura za pojedinačnu vrstu izdataka).

Istovremeno, izdatci za kulturu iznosili su u prosjeku 4 eura po osobi na dan, a ostali izdatci oko 2 eura.

Također, u promatranom razdoblju turisti su u HNŽ-u, kao i dosadašnjih godina, najviše posjećivali Mostar sa starom gradskom jezgrom, spomenicima i muzejima, Blagaj sa čuvenim Vrelom Bune i tekijom, marijansko svetište Međugorje, zatim Počitelj, Stolac, Čapljinu, parkove prirode Hutovo blato i Blidinje i pećinu Vjetrenica.

U Konjicu su turisti najviše posjećivali Atomsko raketno sklonište, a u Jablanici Muzej ‘Bitka za ranjenike na Neretvi’.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Dio umirovljenika u BiH dobit će pomoć od 306 eura, ovo su kriteriji

Vlada Federacije BiH usvojila je Program raspodjele paketa potpore za energetski siromašna kućanstva. Riječ je o novcu koji je Europska uniju interventno poslala stanovništvu BiH, a koji će se isplatiti kao jednokratna potpora siromašnim kućanstvima. Vlada napominje da korisnici socijalnih naknada neće automatski postati korisnici ove pomoći, iako ni oni […]

Pretplatite se