Od 184 uzorka hrane, skoro sva sadržavala pesticide

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine načinila je izvještaj o najnovijoj provedenom monitoringu kontrole pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla koje se nalaze u prodaji.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno da od 184 uzorka (od toga 90 uzoraka domaćeg porijekla) uzetih iz 16 vrsta hrane, samo tri nisu sadržavala ostatke pesticida, kazao je za Faktor Nijaz Bajramović, pomoćnik direktora u Agenciji.

Dodao je kako je 46 posto ispitanih uzoraka sadržavalo ostatke pesticida iznad razine kvantifikacije.

Agencija svake godine radi monitoring prisustva ostataka pesticida u hrani biljnog i životinjskog porijekla u suradnji sa inspekcijskim organima entiteta i županija u FBiH. Ono što je važno istaknuti je da su samo tri uzorka bila negativna na prisustvo ostataka pesticida, a to su kravlje mlijeko, svinjska mast i hrana za dojenčad.

Dakle u 181 uzorku pronađeni su ostaci pesticida i hrani. Naravno, to ne mora značiti da je takva hrana nesigurna za prehranu, ali nam to govori nešto drugo, a to je da se poljoprivredni proizvođači u svojoj proizvodnji ne pridržavaju propisanih normi i standarda, ističe Bajramović.

Kaže kako se tijekom kontrole vodilo računa da podjednako budu zastupljeni i domaća i uvozna hrana.

Predmet analize bilo je 90 uzoraka domaće proizvodnje, a ostalo je bilo iz uvoza. Ostatke pesticida sadržavalo je 80 uzoraka, a kod tri uzorka (špinat, jabuka, rajčica) prisustvo tih kemijskih proizvoda bio je iznad maksimalne dozvoljene koncentracije (MRL) koja je propisana direktivom Europske unije.

Jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Umirovljenici opet mogu legalno raditi, a da ne "zamrznu" mirovinu

Ustavni Sud Federacije BiH osporio je jedan članak Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH iz 2022. godine – tzv. Novalićev zakon kojim se na izvjestan način sprječavalo umirovljenike legalno raditi ako to žele, a obično su angažirani na deficitarnim zanimanjima, piše portal Večernjeg lista BiH. Istodobno je odbačen […]

Pretplatite se