U Mostaru i Zadru su se pojavili neobični oblaci, vrlo rijedak i jedinstven fenomen

admin
0 0
Read Time:56 Second


Zadar (Foto: Šime Zelić Pixsell)

U Mostaru i Zadru se u popodnevnim satima na nebu pojavili neobični oblaci koji su rijedak fenomen, a nazivaju se mammatusi.

Klimatske promjene na planeti uslovljavaju stvaranje sve više oblaka koji su prije bili rijetkost poput tubularnih i lentikularnih, ali i mammatusa.

Mammatusi nastaje prilikom spuštanja i zagrijavanja zraka, odnosno sudaranja hladnog zraka koji tone i uzlaznog toplog zraka. Pritom nastaju vrećice kondenzacije koje stvaraju oblike koji izgledaju kao da vise iz matičnog oblaka.


Foto: čitatelj Mostar

Jedna vrećasta tvorevina mammatusa može imati promjer od pola kilometra. Ovakvi oblaci uglavnom ostaju vidljivi po 15-tak minuta, ali najuporniji mammatusi su “preživjeli” i po nekoliko sati.

Nažalost, nije utvrđeno zbog čega se u zadnjih nekoliko godina količina velikih kristala leda konstantno povećava u planetarnoj atmosferi zajedno s brojem velikih mammatusa.


Zadar( Foto: Šime Zelić/Pixsell)

Često se zna dogoditi da formacije različitih mammatusa koji su dugi i po nekoliko stotina kilometara. Zbog prirode snažnog kretanja vazduha unutar ovih oblaka, piloti ih zaobilaze u velikom luku.

Kada se mammatusi stvaraju na području vulkanskog pepela mogu svijetliti po noći, poput ostalih noktilucentnih oblaka.

Klix.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U Srbiji mladenci od gostiju traže 45 eura, u BiH se i dalje ‘baca’ 100 KM

Sjećate li se onih vijesti iz Amerike – mladenci poslali kumovima upute što su njihove zadaće, koliko novca trebaju dati, a oni se naljutili i dali sve to u medije… Takve stvari polako stižu i na područje brdovitog Balkana. Ovih dana u susjednoj Srbiji pozivnice dijele Janko i Marija. I […]

Pretplatite se