Morska voda ima ljekovita svojstva, ali ne svaka! Evo na što trebate paziti

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second


Morska voda može pomoći kod određenih stanja kože, poput ekcema i psorijaze, međutim to se ne odnosi na svu morsku vodu, a dobrobiti ne donosi sol, nego visok sadržaj nekih drugih hranjivih tvari.
Sigurno ste već čuli onu izreku da ‘more liječi rane’, no evo što zapravo stoji iza nje. Morska voda može sadržavati cink, kalij, kalcij, magnezij i druge tvari koje donose brojne dobrobiti za našu kožu i opće blagostanje.

Dobrobiti slane vode za kožu
Namakanje u mineralnoj slanoj vodi može pomoći u ublažavanju nekih stanja kože.

Doprinosi liječenju ekcema
Voda iz morskih dubina može koristiti određenim kožnim stanjima, poput ekcema. To se odnosi na vodu koja dolazi iz dubine veće od 200 metara gdje je ona puno čišća i sadrži visok udio hranjivih tvari. To podrazumijeva:

  • magnezij
  • kalcij
  • kalij
  • krom
  • selen
  • cink
  • vanadij

U dubokomorsku vodu ne prodire puno sunčeve svjetlosti te sadrži malo ili nimalo bakterija i manje biljnog planktona, što znači da zadržava mnogo hranjivih tvari.

Isto istraživanje pokazalo je da je liječenje osoba koje su imale sindrom atopijskog ekcema dermatitisa (AEDS) dubokom morskom vodom pomoglo u poboljšanju simptoma kao što su:

– upala
– pucanje kože
– oteklina
– suha koža
– svrbež kože
– isparavanje vode iz kože
– smanjenje debljine epidermisa
Osobe s AEDS-om mogu imati mineralnu neravnotežu koja uključuje neke toksične materijale, poput žive ili olova. Duboka morska voda može pomoći vratiti ravnotežu esencijalnih minerala i smanjiti toksične minerale.

Ublažava kožne alergije
Istraživanja su otkrila da duboka morska voda može pomoći u smanjenju alergijskih reakcija na koži. Duboka morska voda smanjuje antitijela, imunoglobulin E (IgE), koja uzrokuju alergijsku reakciju.

Također, pomaže usporiti ili blokirati odgovor IgE, histamina i proupalnih citokina, koji također mogu uzrokovati alergijsku reakciju.

Pomaže kod psorijaze
Balneoterapija je terapija koja ima za cilj liječenje određenih zdravstvenih stanja kupanjem u termomineralnim vodama. Balneoterapija uključuje kupanje u prirodnim slanim mjestima kao što je Mrtvo more ili dodavanje morske soli u kadu. Može pomoći u liječenju plak psorijaze i pružiti dobrobit osobama sa psorijatičnim artritisom.

Iako nije jasno zašto balneoterapija koristi ovim stanjima, neki zagovornici misle da širi krvne žile u koži zbog visokih temperatura, oslobađa beta-endorfine i enkefaline, koji pomažu u blokiranju osjeta boli te potiskuje imunološki sustav u koži.

Dobrobiti mineralnih soli mogu uključivati:

 • sumpor pomaže u razgradnji psorijatičnih plakova i može potisnuti imunološki sustav
 • magnezij smanjuje strane tvari koje mogu potaknuti imunološki odgovor
 • pomaže ubiti bakterije na površini kože

Čini piling kože
Slana voda može djelovati kao mehanički piling na koži, a piling kože uklanja mrtve stanice s gornjeg sloja kože. To može spriječiti nakupljanje mrtvih stanica kože, što može uzrokovati neke vrste akni. Ako ljudi imaju mitesere, najbolje je da izbjegavaju ribanje kože.

Može povećati razinu magnezija
Magnezij je esencijalni mineral za cjelokupno zdravlje. Također, pomaže i koži jer podržava rad i regeneraciju stanica te pomaže aktivirati vitamin D.

Ordinacija.hr

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Vlada HBŽ-a dala suglasnost za izgradnju vjetroparka na području općine Kupres

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj je sjednici usvojila Odluku o davanju suglasnosti na predloženi tekst Ugovora o koncesiji za izgradnju vjetroparka ”VE Debelo brdo” i ”Turska mala”, koji se nalazi na području općine Kupres. Ugovor se zaključuje između Vlade HBŽ-a kao koncesora i gospodarskog društva Koncig […]

Pretplatite se