Volksfest Ingolstadt – što je Volksfest i kako izgelda, pogledajte video

Domagoj
0 0
Read Time:4 Minute, 0 Second

Volksfest – narodni festival u doslovnom prijevodu s njemačkog jezika, za zemlje njemačkog govornog područja bio bi nekakva paralela onome što mi u ovim krajevima znamo zvati dernecima i vašarima, uglavnom nekakvim proslavama. Kod nas su derneci posebna priča koja je do sad ispričana mnogo puta, a redovno su vezani za dan grada ili blagdan sveca zaštitnika crkve ili župe. Pa je tako u Posušju i Širokom dernek za Veliku Gospu, u Tomislavgradu za Nikolu Tavelića, ali i za svetu Katu, u Zvirnjači i Šujici za svetog Antu, u Rami za Malu Gospu, a mogli bi tako i u nedogled nabrajati. Mi u ovom kraju vrlo dobro znamo kako takve proslave izgledaju, ima ića i pića, zabavnog sadržaja za sve uzraste, hodajućih lunaparkova, pjesme, gange, bećarca i veselja, ali nama to u ovom tekstu neće biti tema.

Pozabaviti ćemo se onim što se na njemačkom zove Volksfest.

Volksfest je u zemljama njemačkog govornog područja veliki događaj koji karakterizira većinom kombiniranje festivala piva ili vina s putujućim sajmom zabave. Pored toga, na Volksfestovima može se pronaći puno hrane i pića, a u sklopu sajma zabave posjetitelji mogu uživati na raznoraznim vrtuljcima, igrama na sreću, natjecanjima u određenim vještinama u kojima je najčešće nemoguće pobijediti priređivača određene igre. Može se tu naći i prodavača odjeće i obuće, tradicionalnih predmeta i suvenira, baš kao i kod nas.

Najpoznatiji takav festival, sigurno pogađate, je Oktoberfest u Münchenu.

Kako god München ima svoj Oktoberfest, tako i ostali gradovi u Njemačkoj, Austriji i ostalim državama njemačkog govornog područja imaju svoje festivale.
Mi smo posjetili jedan u Ingolstadtu i tamo smo vam snimili nekoliko videa, da možete barem preko ekrana vidjeti kako izgleda jedan prosječni Volksfest.

U Njemačkoj se festivali u protekle dvije korona godine nisu održavali, a kasno ljeto i rana jesen 2022. su Volksfeste vratili u njihovom punom sjaju.

POVIJEST VOLKSFESTA

Govoreći o povijesti ovih festivala nemoguće je ne spomenuti prvi ikada održan – onaj u Cannstatteru.

Održan je davne 1818., prije točno 204 godine. Tada je zamišljen kao agrikulturni sajam koji je trebao biti poticaj i šansa lokalnim farmerima da pojačaju prodaju svojih proizvoda.

Trajao je samo jedan dan, a tada je selo od 3000 stanovnika okupillo više od 18 tisuća zainteresiranih posjetitelja što se pokazalo kao pun pogodak.

Volksfest je, za razliku od naših sličnih proslava, datumski ograničen i održava se od sredine rujna do početka listopada, a traje od 16 do 25 dana.

Kako je posjeta na festivalima rasla, prvo je 20ih godina 20. stoljeća trajanje produženo na 5 dana, da bi u drugoj polovici 20. stoljeća Volksfest poprimio današnje konture.

Nije korona kriza jedina situacija koja je prekinula održavanje festivala. Festival se nije održavao za vrijeme svjetskih ratova – od 1915. do 1918. te od 1940. do 1945.

Uvijek se vraćao u punom sjaju te narodu donosio prijeko potrebnu zabavu, ali i priliku sektoru agrikulture da negdje svoje proizvode proda i izloži te tako ostvari dodatnu zaradu.

Pivo je, posebno od 20. stoljeća bitna karakteristika Volksfesta. Iz njega se razvio Oktoberfest, najveći festival piva na svijetu.
Tako se na svim festivalima može pronaći raznoraznih piva, od onih komercijalnih koji su najčešće nositelji najvećih sponzorskih prava za ove festivale na kojima se vrti velika svota novca, do onih craft-kućnih piva, što je za ljubitelje ovog “čarobnog napitka” najbolja pozivnica za posjetiti jedan takav.

Popis najpopularnijih Volksfesta:

  • Augsburger Plärrer u Augsburgu
  • Bad Kreuznacher Jahrmarkt u Bad Kreuznachu
  • Barthelmarkt in Oberstimm blizu Ingolstadta
  • Baumblütenfest u Werderu
  • Bergkirchweih u Erlangenu
  • Biberacher Schützenfest –  Biberach an der Riss
  • Cannstatter Volksfest, Stuttgart – najveći Volksfest na svijetu
  • Gäubodenvolksfest  u Straubingu
  • Gillamoos u Abensbergu
  • Hamburger Dom u Hamburgu
  • Kiel Week u Kielu
  • Kinderzeche u Dinkelsbühlu
  • Kramermarkt u Oldenburgu
  • Maschseefest u Hanoveru
  • Oktoberfest, Munich – najveći festival piva na svijetu
  • Oktoberfest Hannover – drugi najveći festival piva na svijetu
  • Rutenfest u Ravensburgu
  • Wurstmarkt u  Bad Dürkheimu

 

Kroz povijesti, poučeni Volksfestima koji se održavaju na njemačkom govornom području, u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji napravljeni su slični festivali koji svojim građanima donose dašak njemačko-austrijske kulture i običaja.

A mi se nadamo da se vama naša razlglednica iz Ingolstadta sviđa i da će vas potaknuti da, kad za to bude prilike, posjetite jedan Volksfest.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Novinarka CNN-a otkazala intervju zbog zahtjeva predsjednika Irana

Poznata novinarka CNN-a Christiane Amanpour u posljednji je tren otkazala intervju s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem nakon što je zahtijevao da nosi hidžab tijekom njihovog intervjua u New Yorku. Amanpour je poručila da to nijedan prethodni iranski predsjednik nije tražio kada ih je intervjuirala izvan Irana. Raisijev pomoćnik prišao joj […]

Pretplatite se