Hrvatski predsjednik u Širokom Brijegu: Nema opasnosti od rata u BiH

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović stigao je u radnu posjetu u utorak u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Široki Brijeg.
Hrvatski predsjednik je tom prigodom uručio odlikovanje Prvoj dragovoljačkoj postrojbi – Poskok bojni HVO-a Široki Brijeg Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Odlikovanja su uime Poskok bojne preuzeli Marinko Mikulić (Ćipukić), ratni zapovjednik Poskok bojne i Anđelko Ćužić iz Beta satnije te jedan od utemeljitelja i prvih ratnih zapovjednika.

Hrvatski predsjednik u svom obraćanju podvukao je kako su Hrvati u BiH neiskorjenjiv, pronicljiv, promočuran i ekonomski žilav narod, te da su od 1991. godine pokazali odlučnost oduprijeti se agresiji i obraniti u ratu a koji je, kako je kazao, izazvan na krivi način (…)

Istaknuo je i to kako je ponaprije zahvaljujući hrvatskih gardijskih brigada HVO-a oslobođena Bosna i Hercegovina čime je srpska strana prisiljena bila sjesti za pregovarački stol u Daytonu.

– Rat je završio 1995. godine, ne zahvaljujući američkim avionima ili britanskim i francuskim donekle, nego zahvaljujući djelovanjem isključivo hrvatskih gardijskih brigada HVO-a …Tek tada su i Slobodan Milošević i Franjo Tuđman mogli otići u Datyon i tamo predstavljati hrvatski narod BiH i srpski narod BiH. To govorim zato što iz tog pravnog fakta proizilazi hrvatska odgovornost Zagreba za ono što se događa u BiH, da je se čuva i poredak ne urušava, te da svaki narod bude jedno – istaknuo je Milanović.

Odbacio je tvrdnje kako postoji prijetnja ratom u BiH.

– U BiH oružja nema. Kome to treba objašnjavati, onima koji nas plaše izbijanjem ratnog sukoba i nereda. Međunarodnoj zajednici iz Sarajeva, unitaristima. Izbit će rat u BiH. Čime? Ta opasnost ne postoji – rekao je Milanović.

Predsjednik Republike Hrvatske ponovno je komentirao optužnicu protiv Milorada Dodika protiv koju je Tužiteljstvo BiH podiglo zbog neizvršenja odluke visokog predstavnika.

– Dokle god visoki predstavnici, tko god im dao mandat i budu imali instinkta i interesa mijenjati zakone zemlje ukazima, kako bi se podigla optužnica za izmišljeno novo kazneno djelo, a nemaju vremena i interesa promijeniti izborni zakon, što mogu jednim potpisom pera i omogućiti Hrvatima da biraju svoje predstavnike u Predsjedništvu BiH, ja u takvu pravdu ne vjerujem – podcrtao je Milanović.

Rekao je da ima iskrenu želju i da daje maksimalni doprinos, kao i Vlada Hrvatske, da BiH bude uređena država u kojoj će Hrvati živjeti kao konstitutivni narod.

Dobrodošlicu hrvatskom predsjedniku su ukazali i Krešo Ćavara, zapovjednik Širokobriješke brigade te Mladen Ljubić, predsjednik Organizacijskoga odbora za odlikovanje i predsjednik Udruge prvih dragovoljaca Prve dragovoljačke postrojbe Poskok bojne Široki Brijeg.

Također prigodnim riječima obratili su se Mariofil Ljubuć koji je u vrijeme osnivanja prve dragovoljačke postrojbe obnašao dužnost dopredsjednika Skupštine BiH.

Ljubić je rekao kako je Grad Široki Brijeg kroz povjest bio simbol prkosnoga oporavka, duhovnosti, vjere, kulture hrvatskoga naroda kao i obrazovno sjedište ovoga kraja, a danas jako gospodarsko i sportsko središte ne samo regije nego cijele BiH i šire.

– Dužni smo zahvaliti ovoj grupi mladih hrabrih ljudi, tada u dvadesetim i ranim tridesetim koji nisu čekali poziv nego su se sami odazvali i prepoznali znakove vremena i agresiju koja se događala tada na prostorima Hrvatske i BiH- podsjetio je Mariofil Ljubić.

Uz predstavnike političkoga i vojnoga ustrojstva BiH, svečanosti uručenja nazočili su i brojni uzvanici i prijatelji.

Za kraj svoje posjete BiH, hrvatski predsjednik položio je vijenac i zapalio svijeću kod Spomen-križa na Trgu širokobrijeških žrtava.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U BiH veći prihodi od dijaspore nego od stranih investicija

Samo za prva četiri mjeseca ove godine, na račune građana BiH iz inozemstva je uplaćeno 793,58 milijuna što je za gotovo pedeset milijuna više u odnosu na prošlu godinu U proteklih mjesec dana primjetan je dolazak dijaspore u Bosnu i Hercegovinu. Službeni podaci pokazuju da su veći prihodi od dijaspore […]

Pretplatite se