Prosječna plaća u BiH ne odražava stvarna primanja

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second
Prosječnu plaću u BiH ne zarađuje većina radnika, te bi se izračunavanjem medijalne plate, kao što to rade zemlje u susjedstvu, odražavala stvarna primanja zaposlenih.

Inače, susjedne zemlje, kao što su Srbija i Hrvatska, službeno izračunavaju prosječnu, ali i medijalnu plaću.

Tako je u Hrvatskoj, prema zadnjim podacima, prosječna plaća iznosila 1.150 eura, a medijalna 991 euro, dok je u Srbiji prosječna iznosila 699 eura, a medijalna plaća 540 eura.

Iz Zavoda za statistiku Republike Srpske za “Nezavisne novine” kratko su rekli da ne raspolažu podacima o medijalnoj plaći.

Podaci o plaćama prikupljaju se putem obrasca na razini poslovnog subjekta, a ne na razini pojedinca, kazali su iz Zavoda za statistiku RS.

Također, ni Federalni zavod za statistiku ne raspolaže podacima o medijalnoj plaći.

Prema njihovim zadnjim podacima, prosječna plaća za srpanj u FBiH iznosi 1.257 KM i nominalno je niža za 0,4 posto, a realno niža za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Tako je Suada Halilović, zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, podnijela u srijedu inicijativu Vladi FBiH da se uvede statističko praćenje medijalne plaće u Federaciji BiH.

Razlog zbog kojeg bi trebalo uvesti medijalnu plaću je eliminacija utjecaja ekstremno visokih i niskih primanja, jer prosječna plaća može biti značajno iskrivljena ukoliko postoje velike razlike između visokih i niskih primanja.

Medijalna plaća predstavlja točku srednju, eliminirajući tako ekstremne vrijednosti i pružajući realniju sliku o tome koliko većina stanovništva zarađuje. Medijalna plaća pruža precizniju sliku standarda života, rekla je Halilovićeva obrazlažući svoju inicijativu.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, istaknula je za “Nezavisne novine” da je prosječna plaća u RS san za više od 50 posto radnika.

Možemo reći da je zaraditi više od 1.000 KM mjesečno san za skoro dvije trećine radnika u Republici Srpskoj. Radnici su slabo plaćeni i u javnom i u privatnom sektoru, i to je osnovni razlog što odlaze u inostranstvo. Prosječna plaća u Republici Srpskoj je, prema zadnjim podacima, iznosila 1.286 KM. Ipak, nijedna institucija u Srpskoj ne izračunava medijalnu platu, koja je mnogo realnija od prosječne i odražava stvarna primanja radnika, a to je veoma jednostavno učiniti, i naš sindikat je to i uradio.

Tako smo, koristeći podatke službene statistike o iznosu isplaćenih plaća, procijenili da medijalna plaća iznosi 1.170 KM i manja je za 116 KM od prosječne. Takođe, prosječna plaća u realnom sektoru bez bankarskog i IT sektora, koji su najplaćenija zanimanja, iznosi 1.117 KM i manja je za 169 KM od prosječne. Medijalna plaća u realnom sektoru bez ova dva najplaćenija zanimanja iznosi 1.065 KM i manja je za 221 KM od prosječne plaće, objasnila je Mišićeva.

www.jabuka.tv Foto: Arhiv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Savo Milošević novi izbornik nogometne reprezentacije BiH

Pedesetogodišnji Savo Milošević novi je izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine koja je održana u 11 sati članovi su izabrali Miloševića kao novog šefa stručnog stožera naše reprezentacije. Inače, Milošević će biti treći izbornik u ovom ciklusu kvalifikacija za našu […]

Pretplatite se