Dom naroda Parlamenta FBiH danas razmatra više zakona

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

SARAJEVO, 5. listopada – Sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, četvrta redovna u aktualnom mandatu, sazvana je za danas u Sarajevu. U najavljenom dnevnom redu je više zakona od kojih su neki predloženi po hitnoj i skraćenoj proceduri.

Jedan od takvih je Prijedlog zakona o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Predložen je iz Federalne vlade radi potrebnog eliminiranja nejednakosti nastalih uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na mirovinu u periodu do 2018. godine. Ukratko, taj dio vojnih umirovljenika bio je diskriminiran i primao manju mirovinu, ali će ova nepravda, kako je najavljeno, biti otklonjena ukoliko Parlament odobri predloženi zakon.

Jedna od predloženih točaka dnevnog reda je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

– Donošenje ovog zakona predloženo je po skraćenoj proceduri radi produženja roka kojim je propisano važenje i korištenje certifikata kao platežnog sredstva za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo – navela je Federalna vlada kao predlagač.

Federalno ministarstvo pravde uradilo je izmjene Obiteljskog zakona Federacije Bosne i Hercegovine s ciljem implementacije principa na koje je ukazao 2015. godine Evropski sud za ljudska prava u predmetu ‘Hadžimejlić i drugi protiv Bosne i Hercegovine’, pa će s tim u svezi na ovoj sjednici Doma naroda biti razmatran i predloženi nacrt zakona o izmjenama i dopuni navedenog zakona. Iz presude Evropskog suda proizilazi da u Bosni i Hercegovini postoji strukturalni problem u pogledu postupanja sa osobama kojima je oduzeta poslovna sposobnost i koje se smještaju u ustanove socijalne zaštite, a bez primjene standarda kontrole koje zahtijeva Evropska konvencija o ljudskim pravima. Značajnija novina u novopredloženom zakonu isključuje mogućnost potpunog lišenja poslovne sposobnosti u oblastima pravne zaštite osobama s umanjenim sposobnostima i ostavlja samo mogućnost ograničenja poslovne sposobnosti.

Jedna od mnogih drugih tema Doma naroda, najavljenih za današnju sjednicu, odnosi se na Prijedlog strategije razvoja turizma Federacije Bosne i Hercegovine u periodu 2022 – 2027. godina. Sudeći po tom dokumentu, period do 2027. obilježit će novu fazu razvoja turizma čvrsto utemeljenog na principima održivosti koje promoviraju odgovoran i sveobuhvatan razvoj.

Sjednica treba da počne u 12 sati. Mediji i javnost moći će je pratiti putem streama na YouTube kanalu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, navedeno je u službenoj objavi.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

BLAGDAN SV. FRANJE ASIŠKOG PROSLAVLJEN U TOMISLAVGRADU

Proslava blagdana svetog Franje Asiškog započinje njegovom mučnicom Tranzitusom, odnosno obredom njegova preminuća. Spomen je to na smrt svetog oca Franje koji on naziva svojom sestrom pozdravljajući je sa “dobro mi došla sestro moja smrti”. Cijelu proslavu pogledajte u prilogu PROTV… PROTV

Pretplatite se