U Širokome Brijegu 15. simpozij ‘Stopama pobijenih’

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

ŠIROKI BRIJEG, 22 listopada – U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu održan je 15. simpozij pod nazivom “Stopama pobijenih”.

Osvjetljavanje je to jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo, rečeno je u najavi simpozija.

“Svećenici u logorima Jasenovac i Stara Gradiška 1941. – 1945.” tema je istraživača i publiciste Igora Vukića koji ističe da stalno iznova treba tražiti i istraživati nove podatke o zločinima i stradanjima kako bi istina izašla na vidjelo.

– Važno je izučavati događaje iz prošlosti, a posebno ove događaje koji su za vrijeme komunizma iskrivljavani i prikazivani u sasvim drugom svjetlu. Sada imamo potpunu slobodu da potvrdimo činjenice onakve kakve su zaista bile – kazao je Vukić.

Priređivač simpozija je Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Program je započeo sv. misom u 11. 00 sati koju je predvodio fra Andrija Nikić, svećenik u mirovini na Humcu, nakon čega su u samostanskoj dvorani održana brojna predavanja.

Politolog prof. dr. sc. Dražen Barbarić govorio je na temu “Anatomija ‘genetskog antifašizma’ ili o kulturi hegemonijskoga pamćenja”, dok je o Duhovnim zvanjima u Hercegovini do 1972. – plodu katoličkih žrtava govorio prof. dr. sc. fra Andrija Nikić.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Nikola Vlašić pao u nesvijest na utakmici protiv Intera. Vatrenom su odmah svi trčali u pomoć

U pomoć su mu odmah pritrčali kako suigrači tako i protivnički igrači, a na teren je vrlo brzo stiglo i liječnička ekipa. Srećom, hrvatski veznjak je ubrzo došao sebi i na nogama napustio teren. Nogomeaši Intera preuzeli su vrh ljestvice talijanskog prvenstva uvjerljivom 3-0 (0-0) gostujućom pobjedom protiv Torina u […]

Pretplatite se