Europska centralna banka: U narednom razdoblju nema smanjenja kamatnih stopa

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second
Europska centralna banka (ECB) neće početi snižavati kamatne stope barem narednih nekoliko kvartala, rekla je predsjednica Christine Lagarde.

Lagard je u petak rekla da će se inflacija u eurozoni spustiti na ciljanih 2 posto ako se kamatne stope zadrže na sadašnjoj razini “dovoljno dugo”.

To nije nešto zbog čega ćemo u narednih nekoliko kvartala vidjeti promjenu. Dovoljno dugo, mora biti dovoljno dugo, rekla je.

ECB je prošlog mjeseca ostavila nepromijenjene referentne kamatne stope na depozite i pozajmice, okončavši seriju od 10 uzastopnih povećanja koja su stopu na depozite podigla sa rekordno niskih minus 0,5 posto prošle godine na visokih 4 posto u pokušaju da “ohladi” inflaciju.

Lagarde je rekla da bi se inflacija u eurozoni i dalje mogla oporaviti sa nedavnog dvogodišnjeg najnižeg nivoa, posebno ako dođe do još jednog šoka snadbjevanja iz energetskog sektora.

Lagarde pokušava da izvede delikatan čin balansiranja – da zadrži troškove pozajmljivanja na povišenoj razini dovoljno dugo da bude sigurna da su pritisci na cijene “zaliječeni”, bez izazivanja destabilizirajuće recesije ili ponovne dužničke krize.

Pakt EU o stabilnosti i rastu, koji regulira nacionalnu potrošnju i zaduživanje i koji se naširoko smatra neizvodljivim, suspendiran je od pandemije 2020., ali bi trebao ponovo stupiti na snagu sljedeće godine osim ako se reforma ne dogovori prije toga.

jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Započela prva cjelovita obuka u BiH novih kontrolora zračnog prometa, uskoro i otvaranje vlastitog centra za obuku

Nakon temeljitih priprema u Mostaru je nedavno počela obuka nove generacije kontrolora zračnog prometa. To je prvi put da se cjelokupna obuka kontrolora zračnog prometa provodi u Bosni i Hercegovini i to zahvaljujući korištenju najsuvremenijih prijenosnih simulatora za obuku, koji uz korištenje internetske veze omogućavaju  provođenje obuke na bilo kojoj lokaciji, […]

Pretplatite se