Obnova šuma nakon požara može trajati i stotinama godina

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second
Godina 2020. obilježena je nizom katastrofalnih prirodnih događaja širom svijeta, a ni Bosna i Hercegovina nije bila izuzetak. Područje sela Homolje kod Konjica te godine se suočilo s ozbiljnim šumskim požarima koji su predstavljali prijetnju lokalnoj zajednici, prirodi i životnoj sredini. Ovi požari su ostavili dubok trag i potakli hitne akcije na obnovi i zaštiti ovog prekrasnog područja. Homolje, smješteno u srcu BiH, karakteriziraju bogata šumska područja sa stablima starim skoro sedam desetljeća.
Ovaj raj prirode postao je prepoznatljiv po svojoj biološkoj raznolikosti i ekosistemima koji su ključni za očuvanje životne sredine. Nažalost, 2020. godine Homolje je postalo žarište šumskih požara koji su izbili tijekom sušnog ljeta i nanijeli ozbiljnu štetu. Šumske površine koje su se godinama razvijale i stvorile bogatstvo prirodne raznolikosti, postale su gorivo za požar koji je bilo teško obuzdati. Požari su gorjeli brzo i žestoko, uništavajući hiljade hektara šume, ugrožavajući divlje životinje i predstavljajući ozbiljnu opasnost za lokalno stanovništvo.
Uz trud vatrogasaca i volontera, požari su konačno stavljeni pod kontrolu, ali su ostavili duboke ožiljke na krajoliku i zajednici. Nakon požara, zajednica se mobilizirala da zajedničkim radom vrati Homolju stari sjaj. Sadnja crnog bora postala je ključni dio napora obnove i rekonstrukcije Homolja. Ova specifična vrsta četinara se prirodno javlja na ovim prostorima i neophodna je za pročišćavanje zraka i očuvanje životne sredine, što ih suštinski čini “plućima grada”.
O tome koliko su naše šume bitne za kolektivni svjetski šumski fond govori i jedna od značajnih donacija od 15.000 sadnica crnog bora. Naime, Johnnie Walker, svjetski poznata kompanija viskija visokog kvaliteta i kompanija Boreas pokrenule su digitalnu akciju “Keep Walking. Keep Planting”. Putem web stranice www.keepplanting.ba sve punoljetne osobe mogle su dati dozvolu da Johnnie Walker u njihovo ime posadi sadnicu, a uposlenici kompanije Boreas, članice Stanić Group kao i volonteri poduzeća Šumarstvo Prenj izveli su sadnju na pravoj lokaciji u listopadu 2023. godine.
Širom svijeta obnova šumskih površina postala je prioritet kako bi se obnovila prirodna ravnoteža, smanjila erozija tla i obnovila vitalnost ekosistema. Johnnie Walker u svojoj domovini planira posaditi milijun sadnica do 2025. godine, a nadamo se da će inspirirati i neku sličnu akciju u Bosni i Hercegovini.
bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Najniža plaća u Sjevernoj Makedoniji, u BiH prosjek veći ali život daleko skuplji

Prema podacima koje je objavio europski zavod za statistiku Eurostat, bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine po stanovniku u prošloj godini bio je čak 65 posto ispod prosjeka Europske unije. Ništa bolje nije ni po pitanju stvarne individualne potrošnje naših građana koja je također daleko od europske. Precizno rečeno, 58 […]

Pretplatite se