Raspunaci su jednostavni za pripremu, jako su fini i dekorativni te dugo stoje. Međutim, nestaju toliko brzo s tanjura da ih rijetki zaista uspiju spremiti i čuvati dulje vrijeme.
Blagdanski suhi keksi uvijek su mnogima omiljena blagdanska poslastica, a posebno su popularni raspucanci. Postoje verzije sa mandarinom ili limunom, no najpopularniji su klasični čokoladni raspucanci koji naziv duguju raspucanom izgledu keksa nakon pečenja. Vrlo su jednostavni za pripremu, piše 24sata.hr.
Sastojci:
200 g brašna,
85 g maslaca,
70 g šećera,
vanilin šećer,
jaje,
1/2 žličice praška za pecivo,
150 g sitno sjeckane čokolade s mljevenim lješnjacima i grožđicama,
3 kapi ruma
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite lim papirom za pečenje. U zdjeli mikserom izradite maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte rum pa jaje i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Promiješajte da se sve sjedini i dodajte nasjeckanu čokoladu. Rukama oblikujte kuglice i stavljajte ih na lim ostavljajući razmak jer se keksi rašire pri pečenju. Kad se malo zarumene, izvadite ih iz pećnice, čekajte da se ohlade i malo stvrdnu te ih maknite s lima. Čuvajte ih u limenoj kutiji.
Večernji.ba