HRT u četvrtak prikazuje film “Tihi skitnica”

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Dokumentarni film Tihi skitnica, koji će biti prikazan u četvrtak, 18. siječnja na Prvom programu HTV-a u 23:15, priča je o Virgiliju Nevjestiću, jednom od najvećih hrvatskih slikara grafičara.

Rođen je u selu Kolo kod Tomislavgrada. Nakon završetka studija likovne umjetnosti u Zagrebu, 1967. seli se u Pariz, gdje djeluje do svoje smrti 2009. godine.

Radi se o umjetniku kojeg je francuska likovna kritika proglasila jednim od najvećih grafičara 20. stoljeća. Iza sebe je ostavio veliki umjetnički opus i na tisuće stranica osobnog dnevnika koji je vodio do smrti.

Njegova djela su izložena u svim relevantnim svjetskim muzejima – od Francuske, Japana, Belgije, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske, preko SAD-a i Kanade.

Na čelu ovoga filmskoga projekta nalazi se produkcija Olimp – Zagreb te produkcijska kuća Kadar – Široki Brijeg koja je filmske kadrove snimala u Parizu, Sarajevu i rodnom Tomislavgradu. Scenarist i režiser filma je Zdenko Jurilj.

”Kroz igrano-dokumentarne scene bit će ispričan život ‘vječitog lutalice iz sela Kolo’ kako je sam sebe još za života nazivao. Bit će to svojevrsna filmska šetnja od sela Kolo kod Tomislavgrada, preko Zagreba do Pariza. Bit će to i umjetnički pregled njegovo ostavštine iz ateljea koji je od Francuske kao zaslužni umjetnik dobio na dar na Boulevard Saint Jacques 28. i čija je zbirka Nevjestićevoj obitelji sačuvana”, izjavio je ranije Jurilj za Bljesak.info.

Virgilije Nevjestić je za života napravio na stotine ulja, crteža, pastela, keramike i više od 10.000 grafičkih ploča. Autor je nekoliko zbirki poezije, prijateljevao je s velikim književnim veličinama i nobelovcima poput Pabla Nerude, Ezre Pounda, Samuela Becketta, Andréa de Richauda, Dragutina Tadijanovića, Zlatka Tomičića, Zvonimir Baloga, Pierra Seghersa.

Tomislavcity

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Ništa od dolaska u Dinamo, Brekalo ostaje u Serie A?

Nakon što su mediji u četvrtak pisali o komplikacijama zbog kojih je dolazak Josipa Brekala (25) u Dinamo sve nerealniji, iz Italije sada stižu vijesti da se u utrku iznenađujuće već uključio drugi klub. Talijanski novinar Gianluca Di Marzio javlja da Brekala želi Salernitana. Zasad nije poznato želi li Salernitana […]

Pretplatite se