Ove slasne kiflice obavezno uvrsti u svoju bilježnicu s receptima, jer svi koji ih kušaju, pitat će te za recept.
Ovo je univerzalni recept za kiflice, a to znači da može biti i sladak i slan! Možeš ih napuniti odmah, prije pečenja, a možeš ih napraviti ovakve neutralne pa kasnije koristiti za sendvič ili kao desert, s džemom! Mogućnosti je bezbroj, a samo su jedni kiflići!
Domaće kiflice – slatke ili slane (za 12 komada, jednostavno)
Sastojci:
400 g glatkog brašna
310 ml toplog mlijeka
1 žlica šećera
1 žličica soli
50 g omekšalog maslaca
7 g suhog kvasca
1 jaje za premazivanje
Sjemenke po želji za posip
Postupak:
U posudu za miksanje stavi glatko brašno, kvasac te šećer i sol. Dodaj toplo mlijeko i maslac pa umijesi tijesto. Dovoljno je samo dobro sve promiješati. Ostavi 30 minuta da se diže na toplom, piše gastro.24sata.hr.
Nakon 30 minuta, podijeli tijesto na 12 jednakih kuglica. Svaku kuglicu valjaj u ovalni, tanki oblik. Prvi vrhu ovalnog oblika sa rezačem za pizzu zareži trakice pola cm od ruba. Motaj kiflić od strane koja nije zarezana prema toj zarezanoj strani.
Kifliće slaži u protvan koji si obložila papirom za pečenje. Pokrij krpom i pusti da se diže još 30 – 40 minuta na toplom, odnosno, dok se ne udvostruče.
Prije pečenja premaži kifliće blago posoljenim razmućenim jajem, pospi sjemenkama po želji i peci 25 – 30 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.
Dodatno – ako želiš da budu ekstra sočne, prije motanja svaki kiflić premažit rastopljenim maslacem.
Večernji.ba