Mak i voće kombinacija su kojoj malo tko može odoljeti. U nastavku donosimo recept za sočni kolač koji izgleda kao da vam treba puno vremena i truda da ga napravite, a zapravo je vrlo jednostavan.
Kolač s makom i šumskim voćem – sastojci:
– 200 g mljevenog maka
– 150 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 4 žlice griza
– 600 ml mlijeka
– 150 g maslaca
– 350 g mljevenog keksa
Za voćni sloj:
– 450 g zamrznutog šumskog voća (ili malina)
– 2 žlice gustina
– sok pola limuna
– vanilin šećer ili aroma vanilije
– 2 žlice šećera (za one koji vole slađe)
Za preljev:
– 150 g bijele čokolade
– 80 ml slatkog vrhnja
Kolač s makom i šumskim voćem – priprema:
1. U posudu sipati mak, šećer, vanilin šećer, griz i mlijeko pa prokuhati. Smjesa će se zgusnuti nakon nekoliko minuta. U gustu smjesu dodati maslac i miješati dok se ne otopi.
2. Dodati mljeveni keks i sve dobro sjediniti pa utisnuti u kalup promjera 24 cm i staviti u frižider.
3. Pripremiti voćni dio. Pomiješati voće, gustin, limunov sok, vanilin šećer (i po želji šećer). Miješati sve dok se smjesa ne zgusne.
4. Pripremiti čokoladni preljev. U zdjelu staviti slatko vrhnje, paziti da ne zakuha. Kad se vrhnje zagrije, tik pred vrenje dodati kockice bijele čokolade.
5. Na podlogu od maka i keksa staviti šumsko voće, a na kraju čokoladni preljev.
6. Ohladiti nekoliko sati prije jela.
Savjet: Za zdraviju verziju možete koristiti tamnu čokoladu.
Večernji.ba