Izvješće o požaru na Čvrsnici: Na terenu djelovalo i sudjelovalo više od 1000 ljudi

Domagoj
0 0
Read Time:4 Minute, 46 Second

Veliki požar koji je zahvatio Čvrsnicu u srpnju ove godine je iza nas. U nastavku donosimo izvješće Udruge Visit Blidinje, HGSS Posušje, Vatrogasaca Posušje, HPD Pločno Posušje i DVD Rakitno o požaru na Čvrsnici.

Dana 16.07.2022. godine (subota) u kasnim popodnevnim satima izbija požar na Čvrsnici, lokacija u blizini Masne Luke. Taj dan PVP Posušje nema informacije o požaru.

Slijedeći dan 17.07. nedjelja; odlazak na mjesto požarišta oko 13 h, te se požar uspijeva staviti pod kontrolu oko 17 h.

Dana 18.07. ponedjeljak, pokušaj gašenja, propilavanja požara bezuspješno i nažalost dolazi do širenja požara na kuk, te zbog sve lošije situacije i nemogućnosti zaustavljanja požara samo ljudskim naporima dolazi Helikopter Oružanih snaga BiH.

Dana 19.07. utorak, dolazi u pomoć Kanader Oružanih snaga RH u 12:30, te je uspostavljen sustav radio veze. Predvečer ponovno dolazi Helikopter Oružanih snaga BiH, radi se dogovor o viskotlačnim crijevima te postavljanje istih na 250 m duljine.

Dana 20.07. srijeda, rano ujutro postavljanje crijeva na prvoj liniji prosijecanja do T SPOJA, propilavanje linija lijevo prema Siparu i Kuku, te desno prema jugu od T SPOJA. Potom dolazak teške mehanizacije i širenje protupožarnog puta. Usporavanje vatre 120 m iznad “Veline baze” te držanje linije do dolaska vojske u 19:30, koja napušta položaj u 22:00.

Dana 21.07. četvrtak, dolazak 400 m viskotlačnog crijeva te raspoređivanje istog duž linije lijevo i desno od T SPOJA.

Zbog napuštanja položaja vojske i bez dežurstva vatra se spušta do propilanog dijela dan ranije i prelazi na pojedinim mjestima liniju. Tu večer su odrađena prva dežurstva od strane HGSS-a Posušje i Ljubuški, JVP Posušje, DVD-a Rakitno i planinara HPD Pločno.

Dana 22.07. petak, 06:00 u pomoć pristiže Helikopterski servis RS, radi se i prosijecanje staze gdje su se dan prije probijali i gasili požar PVP Jablanica i GSS Jablanica, radi se spajanje T spojnica na crijeva te na taj način je izbačena voda na više lokacija požarišta.

U popodnevnim satima zbog mogućnosti probijanja linije na prosječenoj stazi, pali se kontra vatra koje je urodila plodom.

Dana 23.07. subota, izbijanje požara iza samog Kuka, te potencijalna prijetnja Masnoj Luci, te zbog toga PD Orlova stina Tomislavgrad i dobrovoljci izlaze na teren i djelomično lokaliziraju taj požar.

Potom u pomoć pristiže opet Kanader Oružanih snaga RH, koji radi 10 bacanja.

Nastavlja se teška borba s novom vatrom duž linije 1300 m, gdje su na prvoj liniji obrane na protupožarnom putu bili DVD Kočerin, zajedno s DVD Rakitno, DVD Jare, DVD Polog, PVP Grude, PVP Sarajevo, PVP Tomislavgrad, PVP Široki, PVP Posušje, gdje je u ovom trenutku linija požara prelazila 2500 m s kojom su se navedena društva borila cijelu noć.

Dana 24.07. nedjelja, dolazak velikog broja volontera 150+ koji čuvaju liniju protupožarnog puta kao i liniju Sipar pa sve do Kuka. U pomoć pristižu Helikopter servis RS i Helikopter Oružanih snaga BiH. U popodnevnim satima je bilo nadanje kiši koja je nažalost zaobišla cijelo požarište. Zbog sve lošijeg stanja na požarištu na ovaj dan okuplja se veliki broj medija koji izvještavaju o stanju na požarištu. Požar se širi prema smjeru Varićak Ivan- Dolac. Planiranje prosjecanja “Matine staze”, te deveti dan službeni poziv civilne zaštite ŽZH GSS-u BiH.

Dana 25.07. ponedjeljak, dolazak PVP Busovača, šumarija i dobrovoljci prosjecaju “Matinu stazu” vatra se spustila prema Varićaku i napreduje prema Ivan-Dolcu.

Na terenu u poslijepodnevnim i večernjim satima PVP Busovača, PVP Tomislavgrad, PVP Posušje, DVD Kočerin, DVD Rakitno, GSS Ljubuški , GSS Čitluk, GSS Široki, te paljenje kontra vatre duž cijele nove linije 600 m, te je u 02:30 iza ponoći linija lokalizirana i postavljena su dežurstva a u bazi je isplanirano za jutro presjecanje vatre kao i potpuno gašenje.

Dan 26.07. utorak, dolazak PVP Čapljina i PVP Ljubuški koji su zajedno sa specijalnom policijom ZZH i PVP Busovača, te DVD Jare zajedno sa ostalim dobrovoljcima lokalizirali i ugasili vatru na liniji Šumarska kuća- Matina staza- Sipara.

Ovom akcijom stavljen je pod kontrolu zapadni dio Čvrsnice.

Dana 27.07. srijeda, dolazi do probijanja linije zbog nedostatka ljudi u noćnom dežurstvu na lokaciji “Šumarska kuća- Matina staza” koju su iznova lokalizirali PVP Posušje, DVD Rakitno, DVD Jare, GSS i dobrovoljci.

U popodnevnim satima dolazak PVP Sarajevo koji izlaze na vrhove Čvrsnice i s južne strane padina iste pokušavaju zaustaviti napredovanje vatre u čemu im pomaže kiša koje je krenula padati oko 18h.

Dana 28.07. i 29.07. nastavljaju se dežuranja i kontroliranja cijele linije koja je duža od 4800 m zapadnog dijela kao i 2100 m južnog dijela.

Dana 30.07. subota, čišćenje požarnog područja kao i sakupljanje 900+ m viskotlačnog crijeva.

Potom vraćanje u bazu Planinarski dom Masna Luka uz druženje i ručak.

Nažalost i dalje se pojavljuju aktivni plameni vatre, te zbog toga traju do daljnjega dežurstva i obilasci ovoga područja Čvrsnice.

Opožareno je oko 500 hektara područja Čvrsnice; kombinacije visoke šume i raslinja te je nepovratno uništen veliki dio flore i faune.

Na terenu za vrijeme trajanja požara djelovalo je i surađivalo više od 1000 ljudi.

Ovim putem zahvaljujemo svima još jednom koji su na bilo koji način pomogli u gašenju vatre.

Također posebna zahvala ekipama koje su bile na požarištu od prvoga do zadnjega dana njegovog trajanja a to su : HGSS Posušje, HPD Pločno, DVD Rakitno, PVP Posušje.

Prikupljanje donacija za društva koja su vodila akciju gašenja požara na Čvrsnici traje do 01.11.2022. godine nakon čega ćemo zaključiti uplate,te rasporediti sredstva gore navedenim društvima; te vas pozivamo da uplatite koliko možete i želite, da pomognemo u nabavci potrebne opreme i logistike, kako bi ova društva bila što učinkovitija u ovakvim i sličnim situacijama.

Hvala svima koji su do sada podržali našu akciju prikupljanja sredstava svojim uplatama.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Miholjsko ljeto i početkom studenog

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda za danas u Bosni najavljuju umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Tijekom poslijepodneva ponegdje na sjeveru Bosne je moguća slaba kiša. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura od […]

Pretplatite se