Pripremite sjajne domaće kiflice punjene sirom. Oduševit će vas tijesto od kojeg će vaše kiflice biti mekane kao duša.
Sastojci:
– 1 kg glatkog brašna
– ½ l mlijeka
– 300 g kiselog vrhnja
– 1,5 dl ulja
– 40 g svježeg kvasca
– 1 prašak za pecivo
– 1 žlica šećera
– 1 žlica soli
Za nadjev:
– 400 g mladoga sira
– 2 jaja
– malo soli
Za premazivanje:
– 2 žumanjka
– sjemenke sezama
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte šećer, dvije žlice brašna i svježi kvasac koji ste prethodno natrgali na komadiće, promiješajte i ostavite na toplome mjestu desetak minuta. U veću posudu u kojoj ćete miješati tijesto uspite preostalo brašno, dodajte sol i prašak za pecivo i malo promiješajte.
U posudu dodajte smjesu s kvascem, kiselo vrhnje i ulje. Sastojke počnite miješati iz sredine, polako zahvaćajući sve više brašna. Kada dobijete gusto ljepljivo tijesto, nastavite ga mijesiti na radnoj plohi dok ne dobijete meko tijesto. Dobiveno tijesto ostavite da odstoji 20-ak minuta na toplome mjestu.
Izmiješajte jaja za nadjev, dodajte sir i posolite. Nakon što se tijesto gotovo udvostručilo, premijesite ga i razdvojite na osam jednakih dijelova.
Od dobivenih dijelova formirajte kuglice. Svaku kuglicu razvucite i razdijelite na osam dijelova. Na svaki dio stavite malo nadjeva i zarolajte tako da dobijete male kiflice. Stavljajte ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, premažite žumanjkom pa po želji pospite sjemenkama sezama. Pecite kiflice u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, 20-ak minuta, dok ne porumene.
Večernji.ba