Preminuo redatelj Lukas Nola

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Proslavljeni redatelj Lukas Nola preminuo je u 59. godini života nakon duge i teške bolesti.

Nakon duge i teške bolesti preminuo je proslavljeni hrvatski filmski redatelj i scenarist Lukas Nola (58). Tužnu vijest za Večernji list potvrdio je njegov prijatelj, glumac Goran Grgić

Nola je dugi niz godina bolovao od karcinoma grla, no nikada nije posustajao u svojoj borbi protiv opake bolesti. 

Lukas Nola rođen je 31. ožujka 1964. godine u Zagrebu, a studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao 2003. filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio zaposlen kao izvanredni profesor.

Debitirao je u naraštaju tzv. mladoga hrvatskog filma TV filmom Dok nitko ne gleda (1993). U igranim filmovima Svaki put kad se rastajemo (1994., Zlatna arena za scenarij na festivalu u Puli) i Rusko meso (1997., i TV serija) postmodernistički kombinira žanrovske sastavnice trilera, melodrame i detektivskoga filma, zaokupljen slikovitim karakterima i pod dojmom filmova Davida Lyncha.

Potom se okrenuo tzv. umjetničkom (art) filmu, s naglašenijim modernističkim postupcima i metafizičkim preokupacijama u djelima Nebo, sateliti (2000., Zlatna arena za režiju) i Sami (2001., Posebna Zlatna arena), u kojima, potvrdivši se kao vrstan vizualni stilist, posebice apsorbira utjecaje Andreja A. Tarkovskoga. Režira i na televiziji (igrane serije Operacija Kajman, 2007., i Čuvar dvorca, 2017).

Lukas Nola bio je u braku s glumicom Barbarom Nolom, s kojom ima sina Jakova i kći Maru. Bio je i brat glumca Filipa Nole.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Od sutra novi termini jeftine i skupe struje

Prelaskom na zimsko računanje vremena u nedjelju 30. listopada doći će do promjene i u terminima jeftinije i skuplje električne energije za kupce koje električnom energijom snabdijeva JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo. Za kućanstva koja posjeduju dvotarifna brojila, manji tarifni stavovi primjenjivat će se radnim danima i subotom u […]

Pretplatite se