Formira se Vijeće umirovljenika Federacije BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second
Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela je zaključak o prihvaćanju informacije ovog ministarstva o potrebi formiranja Vijeća umirovljenika Federacije BiH.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduženo je ovim zaključkom da u roku od tri mjeseca, s predstavnicima Saveza udruga umirovljenika u FBiH Sarajevo, te Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH Mostar, usuglasi tekst Sporazuma o osnivanju Vijeća umirovljenika u FBiH, koji će dostaviti Federalnoj vladi na razmatranje, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ministarstvo napominje da bi se formiranjem Vijeća umirovljenika FBiH, na osnovu sporazuma između Vlade i predstavnika umirovljenika, mogli utvrditi principi djelovanja, sastav, način odlučivanja, djelokrug rada i nadležnosti.

Pojašnjeno je da bi Vijeće bilo uspostavljeno s ciljem vođenja zajedničke djelatnosti socijalnih partnera u oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja, afirmacije i zaštite prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, kao i razvijanja socijalnog dijaloga u ovom segmentu.

Također, u informaciji se navodi da bi Vijeće umirovljenika imalo savjetodavni karakter. Između ostalog, bilo bi nadležno da prati, razmatra i ocjenjuje utjecaj socijalne politike i mjera na razvoj i socijalnu stabilnost mirovinskog sustava. Razmatralo bi i predlagalo izmjenu propisa iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja, te razmatralo nacrte zakona, podzakonskih akata, programa i drugih dokumenata iz djelokruga svog rada, a mišljenja o tim dokumentima putem resornog ministarstva dostavljala bi se Vladi Federacije BiH.

Vijeće bi, obrazloženo je u informaciji, pratilo i primjenu zakona i ostvarivanje prava iz oblasti MIO, te predlagalo nadležnim tijelima i institucijama mjere za ostvarivanje i unaprjeđivanje tih prava.

Ovo ministarstvo je u informaciji navelo i da većina zemalja okruženja i Europske unije, poznaje određene oblike institucionalnog sudjelovanja u donošenju odluka, koje se odnose na osobe treće životne dobi. U tom smislu napomenuto je da se kao polazna osnova često navodi i odredba iz Povelje EU o temeljnim pravima, čija primjena u praksi je dovela do različitih oblika zaštite koji podrazumijevaju aktivno i institucionalno sudjelovanje umirovljenika u postupcima donošenja odluka o statusu i pravima ove populacije, navodi se u priopćenju.

jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Grlić Radman: Hrvati u BiH su autohtoni, starosjedilački narod i moraju imati jednaka prava kao i svi ostali

Hrvati u Bosni i Hercegovini su autohtoni narod, Hrvati u Bosni i Hercegovini su starosjedilački narod i oni moraju imati jednaka prava kao što imaju i svi ostali narodi u Bosni i Hercegovini, naglasio je Grlić Radman. Bosna i Hercegovina zeleno je svjetlo za početak pristupnih pregovora dobila u ožujku, […]

Pretplatite se