EU POGLED NA ENERGETSKU EKSPANZIJU

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

BiH je na prekretnici. Ili će ostati na sadašnjoj točki, gdje politički i drugi lobiji guraju velike projekte vjetroparkova, solarnih farmi i hidroelektrana, prilično udaljeni od EU, ili će ulaganja u obnovljive izvore energije dovesti u zakonske okvire.

Bosna i Hercegovina će se morati prilagođavati i primjenjivati zakonodavstvo EU-a, poput Okvirne direktive o vodama (WFD), a što će otežavati stranački uvezanim lobijima potezanje veza na terenu.

S problematikom Volujaka i općenito izgradnje MHE u BiH upoznali smo Tineke Strik, nizozemsku političarku koja je članica Stranke zelenih (GroenLinks). Strik je također članica Europskog parlamenta, gdje zastupa interese Stranke zelenih/Europske slobodne alijanse (Greens/EFA) od 2019.  Zeleni su već više od 35 godina politički aktivni na razini EU-a i bore se za to da Europa kojoj težimo bude vodeća u pitanjima zaštite klime i okoliša, mira i socijalne pravde, pravedne globalizacije te u borbi za ljudska prava diljem svijeta.

Bilo bi mudro da vlast u BiH uzme u obzir ove zakone prilikom dugoročnih projekata poput ovih kako bi se spriječili pravni problemi kasnije tijekom procesa pristupanja EU, ali što je još važnije, kako bi se zaštitila priroda i vrste od nepopravljive štete. Prekrasna priroda jedan je od najboljih aduta koje BiH ima, a također je važna za privlačenje turizma. Stoga zaista pozivam Komisiju da osigura da vlasti provedu neovisnu procjenu utjecaja na okoliš i osiguraju da bilo koja nova hidroelektrana koja se gradi neće naštetiti prirodi, kao što se to događalo u prošlosti. Ako interesi određene tvrtke ili političkog subjekta prevladaju nad zaštitom prirode, to bi predstavljalo korupciju i nije kompatibilno s državom koja traži članstvo u EU“, podvukla je Tineke Strik u izjavi.

Na tisuće solarnih panela postavlja se u BiH, bez da se prethodno pitalo mještane što oni misle o tome. U netaknutoj prirodi, gdje žive endemske vrste planiraju se minihidroelektrane, bez da se razmišljalo o prirodi ili stanovništvu. Udruge i mještani se kroz tromi aparat bore za svoj kraj.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

TRGOVINA DROGOM Policija vrši pretrese na više lokacija

Po nalogu Tužiteljstva Županije Sarajevo, pripadnici Federalne uprave policije (FUP) rano jutros započeli su realizaciju akcije kodnog naziva “Omerta”, potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva Županije Sarajevo. Kako je istaknula, u tijeku su pretresi na više lokacija na području ŽS zbog kaznenog djela “nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih […]

Pretplatite se