U BiH i dalje prisutan koronavirus, ali i druge infekcije

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

– Koronavirusa ima, ima i novih podvarijanti, no ima i suživota s njima. Smatram da smo stekli već dovoljno antitijela, bilo prebolijevanjem, bilo cijepljenjem, tako da su simptomi postali blaži, no koronavirus i dalje stvara probleme i dovodi u životnu opasnost one s komorbiditetima i neke druge pacijente koji imaju ozbiljne zdravstvene probleme – kaže nam liječnik u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Hercegovini na pitanje o pošasti koja nas je 2020. uvela u film katastrofe.

Činjenica je da je koronavirus među nama, a i bh. bolnice, zasad još bez priopćenja, upozoravaju da se pacijentima smanje posjeti kako ne bi došlo do još složenije situacije. No zato je splitski KBC poslao priopćenje te ograničio posjete na osjetljivim odjelima, gdje su pacijenti koji su životno ugroženi.

– Pogoršanjem epidemiološke situacije zbog bolesti COVID-19 privremeno se zabranjuju posjeti hospitaliziranim bolesnicima Zavoda za hitnu i intenzivnu medicinu s Kliničkom farmakologijom, Zavoda za nefrologiju i dijalizu, Zavoda za reumatologiju, alergologiju i kliničku imunologiju, Zavoda za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma i Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti – priopćili su. Moguće je da su već stigle nove podvarijante korone nazvane “FLiRT”.

– Ne vjerujem da u idućem razdoblju možemo očekivati neki drastičan porast broja oboljelih, osobito što je klinička slika sada blaga te se mnogi neće ni testirati. Samim time neće se ni evidentirati. Tako da u nekom kraćem razdoblju pred nama ne očekujemo drastičnu promjenu epidemiološke situacije kada je riječ o COVID-19 – poručuje dr. Maris za Blic. Simptomi su slični kao i kod omikrona, a riječ je o upali grla, kašlju, malaksalosti, curenju nosa, glavobolji, povišenoj temperaturi, bolovima u mišićima… Ono što je primjetno je da u cijelom svijetu raste broj slučajeva produljenog COVID-a.

– Virus nije postao ozbiljniji i nije kod zaraženih prouzročio probleme u donjim dišnim putevima. Ljeti ima i drugih respiratornih infekcija pa je vrlo važno poštivanje nekih protuepidemijskih mjera: pranje ruku, držanje distance…

Da je korona i dalje globalni problem, potvrđuje najpoznatija biciklistička utrka Tour de France te je nekoliko biciklista već “izbacila” s rute. Nošenje maske obvezno je za sve osobe, uključujući organizatore, goste i novinare u kontaktu s vozačima i članovima biciklističkih timova prije i nakon etapa. U današnjem vremenu, kao i u svim vremenima, bitno je biti odgovoran.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Hercegovačke autohtone sorte vinove loze uskoro će se uzgajati u Portugalu

Hercegovačke autohtone sorte vinove loze uskoro će se uzgajati u Alenqueru u Portugalu, a u Ljubuškom autohtone portugalske sorte, među kojima su neke još ranije pronašle svoje mjesto u ljubuškim vinogradima.  Naime, nedavnim potpisom dodatka Sporazumu o suradnji između Općine Alenquer, Grada Benkovca i Grada Ljubuškog usmjerene na očuvanju, razvoju […]

Pretplatite se