Slovenska tvornica obuće dio proizvodnje premješta u BiH

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Nakon najave smanjenja broja zaposlenih, Alpina je pripremila program otpuštanja koji će radnicima i sindikatima prezentirati u narednim danima. U Sloveniji, gdje Alpina zapošljava 331 od ukupno 948 zaposlenika u cijeloj grupi, do kraja ove godine broj zaposlenih smanjit će se za 60. Od ukupne radne snage u Sloveniji više od stotinu njih radi u trgovinama. Kako je pojasnila direktorica Alpine Amadee Kavčič Jesenovec, za sada ne planiraju mijenjati broj trgovina, pa će broj zaposlenih u trgovinama ostati približno isti.

Prema riječima direktora, uprava se zalaže za što veću primjenu soft otpuštanja i vođenje računa o socijalnim kriterijima kako bi se ublažio učinak nezaposlenih u lokalnoj sredini.

– U našim proizvodnim jedinicama proizvodimo samo stare modele za potrebe vlastite prodajne mreže, a ne razvijamo nove. Prošle godine smo se fokusirali na razvoj i proizvodnju sportske obuće.

Alpina je krajem srpnja zatvorila jedan od svoja dva proizvodna pogona u Bosni i Hercegovini, a bez posla je ostalo 86 radnika. U nadolazećim mjesecima tvrtka će iz Žira preseliti dio svojih proizvodnih linija: montažnu liniju obuće za alpsko skijanje, obuće za skijaško trčanje i planinarenje te tvornicu čipsa.

– U Žirama će ostati alatnica, odjeli lijevanja plastike, odjel razvoja, marketinga i prodaje, odnosno svi poslovi s visokom dodanom vrijednošću, rekao je direktor.

Proizvodnja će se iz Slovenije preseliti u tvornicu u općini Tešanj, gdje je nakon zatvaranja preseljena i proizvodnja iz Sarajeva. Alpina ima i proizvodnju u Kini, gdje proizvodi dio obuće za skijaško trčanje nižeg cjenovnog ranga, te laganu planinarsku i urbanu obuću. Cipele za alpsko skijanje, zahtjevne cipele za skijaško trčanje višeg cjenovnog razreda i kožna planinarska obuća u potpunosti se proizvode u Bosni i Hercegovini, kazala je Kavčič-Jesenovec.

“U našim proizvodnim jedinicama proizvodimo samo stare modele za potrebe vlastite prodajne mreže, a ne razvijamo nove. Prošle godine smo se fokusirali na razvoj i proizvodnju sportske obuće”, objasnio je direktor.

Ujedno je naglasila da Alpina dugoročno planira ostati vodeći proizvođač obuće za skijaško trčanje – za zimsku sezonu 2024./25. potpisali su ugovor i s aktualnim prvakom u skijaškom trčanju, Norvežanima. Harald O. Amundsen, koji je prošle sezone osvojio Kristalni globus – i kako bi se ponovno pozicionirao na tržištu cipela za alpsko skijanje, s novom inovativnom ženskom skijaškom cipelom koja dolazi na tržište ove godine, a novom muškom skijaškom cipelom sljedeće godine.

Daljnji razvoj ne bi bio moguć bez vlasnika koji su u posljednjih godinu i pol osigurali potrebna sredstva.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Vijeće ministara BiH zatražilo međunarodnu pomoć za gašenje požara

Na izvanrednoj telefonska sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, održanoj sinoć, zatražena je međunarodna pomoć za gašenje požara koji se širi na prostor Nacionalnog parka Sutjeska BiH. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, jednoglasno je donijelo odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju […]

Pretplatite se