Neretvane boli glava: Vrućina učinila svoje, deformirani plodovi

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Mandarine su kao i grožđe dobro uranile, najmanje tri tjedna u odnosu na prošlu godinu, ali ono što zabrinjava ovdašnje voćare je urod. Naime, urod je ove jeseni znatno lošiji, neki kažu čak i duplo manji negoli prošle godine. Mandarina neće faliti na domaćem tržištu. S obzirom na lošiji urod cijena bi mogla biti veća. Poljoprivrednici očekuju da početna cijena za mandarine ne bude ispod 0.80 €, jer im je manji urod pa bi se tako kompenzirao gubitak loše godine.

image

-Ove jeseni ako uhvatimo trideset tisuća tona mandarina biće dobro, kaže nam Neven Mataga proizvođač mandarina iz Opuzena i potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Visoke temperature koje su konstantno bile duže od mjesec dana negativno su se odrazile na sve djelatnosti, od proizvodnju mušula (koje su zbog toplog mora pokrepale), pa do plantaža mandarina koje su podbacile s urodom.

Nije puno pomoglo ni navodnjavanje, premda se u dolini Neretve navodnjava tridesetak posto plantaža mandarina.

-Pribojavamo se da će upravo zbog visokih temperatura biti puno deformiranih plodova. Na nekim stablima su mandarine u grozdovima od deset petnaest plodva, koji se neće moći razvijati na normalnu veličinu, ostat će sitne. Do sada toga nije bilo. Zato je veliko pitanje koliko će od tih 30 tisuća tona biti za tržište. Na kori će biti ožegotine od sunca, oštećenja od tripsa i takva mandarina ne može proći kalibrator, jer senzori to sve detektiraju. Iako je zdrava za jelo završit će u smeću. Onda takve mandarine treba propisno zbrinjavati na deponijima.

Prošle je godine bačeno više od četiri tisuće tona mandarina odnosno 200 puni šlepera je odvezeno na deponiju.

Nasade mandarina posebno je pogodilo poskupljenje gnojiva, jer ga voćari manje primjenjuju što se odražava na kvalitetu uroda.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tokom vježbe se srušio helikopter Oružanih snaga BiH, povrijeđen jedan član posade

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine srušio se danas oko 11 sati na području Jablaničkog jezera. Kako je potvrđeno za Klix.ba, do rušenja helikoptera je došlo uslijed nezgode koja im se dogodila, no detaljnije informacije o samom uzroku problema još nisu poznati. U trenutku pada, u helikopteru su bila četiri […]

Pretplatite se