Zabilježen rast polena ambrozije

admin
0 0
Read Time:45 Second

Prema izvještaju Centra za ekologiju i prirodne resurse o koncentraciji polena alergenih biljaka posljednjih dana zabilježen je trend rasta polena korova i postepeno smanjenje polena trava te je konstatiran polen visoko alergene biljke Ambrosia artemisiifolia L. (ambrozija).

Iz Centra apeluju na nadležne komunalne službe da pojačano djeluju u cilju uređenja zapuštenih i nepokošenih površina, ali i vlaženje svih dionica kojima prolazi veliki broj automobila i pješačkih zona. Mole se nadležne da na vrijeme započnu sa uklanjanjem ambrozije sa neuređenih površina i da spriječe njeno širenje i polinaciju.

Za osobe koje su sklone alergijama, sezona polena ambrozije, ali i ostalih korovskih biljaka može značiti period pojačane brige za zdravlje. Izbjegavanje izlazaka na otvoreno tokom najtoplijeg dijela dana, zatvaranje prozora i korištenje filtera za zrak mogu pomoći u smanjenju izloženosti polenu. Redovno uzimanje antihistaminika i praćenje nivoa polena u zraku ključni su za održavanje simptoma pod kontrolom tokom ovog izazovnog perioda.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Sutra izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH

Predsjedatelj Dragan Mioković sazvao je za sutra u Sarajevu desetu izvanrednu sjednicu u aktualnom mandatu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U najavljenom dnevnom redu su, među ostalim temama, tri akta upućena u parlamentarnu proceduru po  žurnom postupku. Prvim su predložene izmjene federalnog zakona o policijskim službenicima, točnije, predviđeno […]

Pretplatite se