Dok raste siromaštvo bilježi se porast i uvoz luksuzne robe

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Većina građana svaki mjesec jedva spaja kraj s krajem. Iz mjeseca u mjesec sve im je teže, a svaki sljedeći čini im se sve dulji. No, nije tako svima. Ima i onih koji žive dobro.
Depoziti i krediti

Ukupni depoziti domaćih sektora u BiH na kraju rujna iznosili su 28,69 milijardi KM i veći su za 106,8 milijuna KM ili 0,4% u odnosu na prethodni mjesec, objavila je Centralna banka BiH.

 

Rast depozita na mjesečnoj razini registriran je kod sektora stanovništva za 109,8 milijuna KM ili 0,8%, privatnih poduzeća za 45,5 milijuna KM ili 0,8% te ostalih domaćih sektora za 38,5 milijuna KM ili 2,1%. Ukupni krediti domaćim sektorima na kraju srpnja ove godine iznosili su 25 milijardi KM i u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je povećanje kredita od 208,4 milijuna KM (0,8%), podaci su Centralne banke BiH. Kreditni rast je registriran kod sektora stanovništva za 124,6 milijuna KM (1%), kod vladinih institucija za 78,2 milijuna KM (6,9%) i kod nefinancijskih javnih poduzeća za 14,5 milijuna KM (2,5%). Godišnja zaduženost stanovništva porasla je za 1,03 milijarde KM, odnosno 9%. Unatoč ekonomskoj krizi, raste uvoz skupocjenih automobila, nakita, pa i parfema.

 

U BiH je za devet mjeseci ove godine uvezeno zlata u vrijednosti od 1,645 milijuna maraka, što je gotovo tri puta više u odnosu na isto razdoblje lani, a razlog je, kažu upućeni, konstantan rast cijene ovog plemenitog metala.

Ovog plemenitog metala u raznim oblicima najviše je, kako je navedeno, stiglo iz Italije, zatim Slovenije, Kine i Njemačke. Trgovci nakitom tvrde da cijene zlata konstantno rastu, zbog čega su i oni prinuđeni pratiti kretanja na svjetskim burzama, što se djelomično odrazilo i na potražnju.

Parfemi, automobili…

Prema podacima UNO-a BiH, tijekom prošle godine u BiH je uvezeno više od 880 tona različitih vrsta parfema i toaletnih voda, čija je ukupna vrijednost blizu 39,5 milijuna KM. Država je na osnovi uvoznih davanja uprihodila gotovo 8 milijuna KM. Uvoz parfema, nakon pada u pandemijskoj 2020, ponovno ima uzlaznu putanju, pa je u 2023. za oko 100 tona ili oko 4,3 milijuna KM bio veći nego u godini prije. U odnosu na 2012., vrijednost uvoza ove vrste proizvoda je udvostručena.

Najviše uvezenih vozila pripada kategoriji rabljenih, ali među uvezenim četverokotačima su i Mercedes i Ferrari koji koštaju oko pola milijuna, Porschei plaćeni 384.923 odnosno 354.140 KM. Za zlato, nakit i plemenite metale u 2023. dali smo više od 47,5 milijuna KM. I potražnja za mobilnim telefonima u BiH raste, a podaci pokazuju da je u proteklih šest mjeseci za ove i slične uređaje iskeširano blizu sedam milijuna maraka više u odnosu na isto razdoblje lani.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

UIO BiH: Oduzeta razna roba procijenjene vrijednosti oko 200.000 KM

Ovlaštene službene osobeUprave za neizravno oporezivanje (UNO), tijekom ovog tjedna izvršile su oduzimanje trošarinske i tekstilne robe tržišne vrijednosti procijenjene oko 200.000,00 KM. Na području općine Kakanj, Ilijaš i općine Novi Grad Sarajevo izvršili su provjeru tri poslovna subjekta gdje su u prodajnim i skladišnim prostorijama provjeravanih subjekata pronašli tekstilnu […]

Pretplatite se