Jesu li preteške školske torbe razlog deformacije kralježnice kod djece?

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Skolioza, deformacija kralježnice u kojoj ona poprima oblik slova “S” ili “C”, sve češće pogađa djecu školske dobi. Roditelji često okrivljuju preteške školske torbe za probleme s leđima kod djece, no stručnjaci ističu kako torbe nisu uzrok, ali mogu pogoršati stanje.

Schroth terapeut Marko Jelić naglasio je važnost pravilnog nošenja torbi.

 

„Osobe sa skoliozom trebale bi nositi što lakše torbe, ravnomjerno raspoređene na oba ramena kako bi se postigao bolji balans. Također, škole bi trebale surađivati s roditeljima kako bi se smanjio teret, odnosno broj knjiga za djecu sa skoliozom”, rekao je Jelić za RTV Herceg-Bosne.

Udruga “Naša djeca 2014″ provela je istraživanje koje pokazuje da su školske torbe teške i do 20 % tjelesne mase djeteta, što predstavlja veliko opterećenje za kralježnicu. Predstavnica udruge Mirjana Laganin izjavila je: „Vagali smo đačke torbe i analizirali podatke, te smo utvrdili da težina torbi znatno prelazi europski standard od maksimalno 10 % težine djeteta.”

Skolioza se najčešće pojavljuje u adolescenata između 10. i 15. godine života. Iako postoje poznati uzroci skolioze, kao što su neuromuskularne, kongenitalne i degenerativne skolioze, čak 80 % slučajeva nema poznat uzrok. „Prevencija je kod skolioze teška zbog nepoznatog uzroka, ali važno je smanjiti faktore koji mogu pogoršati stanje,” dodao je Jelić.

Teške torbe, nepravilno nošenje, nepravilno držanje i nedovoljna tjelesna aktivnost doprinose povećanju problema s kralježnicom kod djece, iako sami po sebi nisu direktni uzroci skolioze.

 

Vrisak.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Obdukcija tijela iz Jablanice: Nitko nije umro od utapanja

Forenzičari iz Trebinja i Foče, dr Dražen Damjanjuk i dr Boris Pejić, identificirali su i obducirali dvadeset ljudi stradalih u jablaničkoj kataklizmi, pišu Nezavisne novine. “Nijedan od njih nije imao klasično utapanje, već su svi stradali od zapušenja grkljana i dušnika zemljom i muljem, ili su stradali od mehaničkih povreda, […]

Pretplatite se