ZANIMLJIV PROJEKT: Sagradili kuću u stakleniku

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Kako u Švedskoj produžiti ljeto kroz cijelu godinu otkrio je jedan par, piše vecernji.ba. Pronašli su zanimljivo rješenje i za život u hladnim danima: izgradili su staklenik oko svog ljetnikovca, stvarajući ekološki dom u Stockholmu. Na taj način, tijekom cijele godine održavaju unutarnju temperaturu od 22 stupnja, savršenu za uzgoj vlastitog vrta, voća i povrća.

‘Ova kuća je poput mjehurića od sapunice – uvijek je topla unutra. Fasadu smo prilagodili tako što smo drvo premazali uljem, pa se ne moči i ne truli. Uz to, maknuli smo krov s kuće i stvorili prostranu terasu. Ljeti otvaramo stakleni krov da izjednačimo temperaturu, dok zimi staklenik štiti kuću od hladnoće’, objašnjava Marie.

Kuća je također izolirana i ima sustav grijanja koji se uključuje čak i kad temperature padnu ispod nule. No, za razliku od većine domova, grijanje koriste znatno rjeđe. Zahvaljujući stakleniku, tijekom cijele godine uzgajaju krastavce, smokve, grožđe, rotkvice i začinsko bilje – čak i za vrijeme hladnih nordijskih zima, kada ove kulture inače ne bi opstale.

 

Marie i Charles su inspiraciju pronašli u ekološkom dizajneru Bengtu Varni, koji je 1974. godine osmislio staklenu kuću pod nazivom ‘Natural House’. Njihov dom okružen je staklenim zidovima debljine 4 milimetra, što je koštalo oko 78.000 eura. Pri izgradnji staklenog kupolastog krova, par je ostavio dovoljno prostora za vrt oko kuće.

‘Koristili smo posebno, sigurno staklo. Ono se ne može lako razbiti, a ako i pukne, raspadne se u sitne komadiće koji ne predstavljaju opasnost’, kaže Charles.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

20-godišnjak višestruki povratnik u činjenju prekršaja - "skupio" 12.680 KM kazni

U sarajevskoj općini Novo Sarajevo u nedjelju, 20. listopada, oduzeti su automobili od dvojice povratnika u činjenju prekršaja iz oblasti prometa, saopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije (MUP SŽ). Kako se navodi, “20. listopada, u 08:30 sati u ulici Novopazarska, općina Novo Sarajevo, policijski službenici PU Novo Sarajevo […]

Pretplatite se