Švedska zabranjuje islamske škole

Domagoj
0 0
Read Time:3 Minute, 7 Second

Usprkos tome što su mnoge islamske akademske institucije među najuspješnijim školama u Švedskoj, vlasti te zemlje nastavljaju ih zatvarati u pokušaju da se progura “antiislamska retorika” i “zaustavi privatizacija” u obrazovanju, prenosi Anadolija.

Bivša ministrica obrazovanja te nordijske zemlje Lena Axelsson Kjellblum rekla je ranije ove godine da je njena vlada predstavila nacrt zakona koji ima za cilj “zabranu osnivanja takozvanih neovisnih vjerskih škola”.

Prijedlog zakona u suštini sprječava širenje škola povećanjem broja učenika ili otvaranjem novih filijala od 2024. godine.

Dosad su na meti zakona bile samo islamske škole, što je izazvalo negodovanje muslimanskih organizacija, istraživača i škola, tvrdeći da takva odluka nije bila zasnovana na lošim akademskim rezultatima ili drugim nedostacima u nastavi, već je imala političke, antiislamske motive.

Mohamed Amin Kharraki, direktor muslimanske škole Framstegsskolan u štokholmskom predgrađu Ragsved, rekao je za Anadolija da se oko 20 škola koje se klasificiraju kao islamske ili one koje su u vlasništvu muslimana zatvaraju, dok su tri preostale pokrenule tužbu.

U svibnju prošle godine, školski inspektorat Švedske objavio je da zatvara školu Framstegsskolan. Međutim, škola je dobila žalbu, a upravni sud je rekao da se odluka ne bi trebala primjenjivati do presude.

Odluke donesene na osnovu ‘konspirativnih tvrdnji’

Odluka inspektorata da zatvori školu zasnovana je na izvještaju švedske domaće službe sigurnosti SAPO zasnovanom na “konspirativnim tvrdnjama” o grupi “Muslimansko bratstvo”, tajnim programima i navodnim terorističkim etiketama koje su neke istraživače zapanjile.

“Da nisam imao istraživačku pozadinu koju imam, bojao bih se mraka. Plašio bih se u osnovi svih muslimanskih vođa u Švedskoj. Ovo dalje pokazuje da imamo društvenu klimu u kojoj su muslimani egzotizirani i sumnjivi. Sramota je da je SAPO, od svih vlasti, upao u tu jamu”, citirao je švedski list Syre Emina Poljarevića, izvanrednog profesora islamske teologije i filozofije na Univerzitetu u Uppsali.

Islamske predškolske ustanove također na nišanu

Predškolska ustanova Saimagarden u okrugu Akalla u Stockholmu, koju također vodi Framstegsskolan, trebala je biti zatvorena prošlog kolovoza zbog tvrdnji SAPO-a da su djeca u opasnosti od radikalizacije.

Sud je, međutim, odbacio te tvrdnje i dozvolio da predškolska ustanova ostane otvorena do pravosnažne presude.

Direktor škole Kharraki je istakao da SAPO u svom izvještaju nije spomenuo nikakve konkretne optužbe o bilo kojoj školi i da se umjesto toga pozivao samo na “tajne” izvore.

Istakao je da je veoma teško, kao optuženom, braniti se jer se ništa od navedenog zapravo nije dogodilo.

Kako je kazao, školski inspektorat nikada nije posjetio Framstegsskolan kako bi uočio navodnu radikalizaciju i odbio je da dovede u pitanje izvještaj SAPO-a.

Antimuslimanska agenda

Sead Busuladžić, član odbora političke partije Nyans i njen najviši dužnosnik u najjužnijem okrugu Skane, rekao je za Anadolu Agency da zatvaranje škola nije zbog obrazovanja, već zbog političke antimuslimanske klime.

Istaknuo kako su desničarske stranke koje su trenutno na vlasti izričito rekle da nemaju ništa protiv kršćanskih, židovskih ili drugih škola.

Političari koji, prema njegovim riječima, normaliziraju islamofobiju i otežavaju život manjinama, samo su isticali probleme s islamskim školama, kako bi se “zaustavila radikalizacija”. Time, kako je kazao “utiču na opće mišljenje i na to kako se gleda na muslimane”.

Busuladžić je objasnio da su u početku ovu temu pokretali socijaldemokrati, jer su “protiv svih privatnih škola” i zalažu se da država treba da vodi sve obrazovne institucije.

Međutim, u praksi su samo islamske škole nosile najveći teret čak i socijaldemokratske politike, usprkos njihovom navodnom općem protivljenju privatnom obrazovanju.

Na prošlim izborima, umjesto da se fokusiraju na pitanja kao što su ekonomija i visoka nezaposlenost, političari su hranili antimuslimanska osjećanja, rekao je on, navodeći da je zatvaranje škola odraz toga.

Kada je švedska vlada prvi put predstavila zakon, tvrdilo se da će sve vjerske škole biti obuhvaćene odlukom. Međutim, u praksi to nije bio slučaj, jer nijedna druga vjerska škola nije zatvorena osim muslimanskih.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

VIHOVIĆI: Ronioci došli do 17 metara dubine, za sada ništa nisu pronašli

Pretraga umjetnog jezera na površinskom kopu Vihovići kod Mostara obustavljena je tijekom jučerašnjeg dana zbog slabe vidljivosti. – Pretraživanje jezera je obustavljeno nakon što su ronioci došli do dubine od 17 metara. Uzeti su svi elementi i parametri kako bi mogli pristupiti izradi plana i projekata neophodnih za daljnje aktivnosti […]

Pretplatite se