Tko će činiti vlast u Hercegbosanskoj županiji?

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 3 Second

Prva izvanredna sjednica Skupštine Hercegbosanske županije održana je ovog ponedjeljka. Na dnevnom redu je bio nacrt proračuna Hercegbosanske županije za 2023. godinu i nacrt Zakona o izvršavanju proračuna. Također, zastupnici su na prijedlog Kluba Hrvata s 14 glasova „ZA“ usvojili Zaključak kojim se daje ovlaštenje predsjedatelju Skupštine iz starog saziva Jozi Ćosiću (HDZ 1990) da do potvrđivanja kandidata za predsjedatelja i zamjenika predsjedatelja Skupštine saziva i vodi sjednice Skupštine u skladu s člankom 11. Poslovnika o radu Skupštine Hercegbosanske županije.

Za ovaj zaključak, kao i za nacrt proračuna glasali su zastupnici HNP, HDZ 1990, SDA, SNP, SNS FBiH i jedna zastupnica SDP-a. Time je potvrđena skupštinska većina u skladu s prethodnim najavama iz tabora HNP-a i Devedesetke. Izuzetak čini jedan zastupnik SDP-a koji je bio suzdržan.

Valja napomenuti kako je SNSD koji se u ovoj županiji čvrsto vezao uz HDZ BiH i tako ostao opozicija Vladi Ivana Vukadina, ovoga puta bliži suradnji s HNP-om i Devedesetkom. Dvije godine bez uživanja pozicija vlasti ostavile su traga na odnos HDZ BiH i SNSD-a, te je prema saznanjima portala HBŽ Vijesti SNSD dao rok do kada HDZ BiH treba prikupiti većinu za sastav nove Vlade, ili će u protivnom SNSD podržati vladu Pomaka i Devedesetke.

Skupštinska većina bi zajedno sa zastupnicima SNSD-a imala 16 zastupnika, a valja napomenuti kako Pomak i Devedesetka očito imaju svoje ljude unutar HDZ-a BiH što se pokazalo i prilikom izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Tada je, podsjetimo, zastupnica HDZ-a BiH napravila vlastitu listu za Dom naroda, a jedan zastupnik se nije pojavio na glasanju. Stvar je spasila Hrvatska nezavisna lista koja je dala glas listi HDZ BiH i tako spasila svoje dojučerašnje neprijatelje.

S obzirom na to da su Pomak i Devedesetka na sjednici Skupštine pokazali da imaju stabilnu skupštinsku većinu, jasno je da će SNSD svoju konačnu odluku donijeti vrlo brzo. Ostanak u opoziciji očito nije opcija za naredne četiri godine. Kada SNSD donese odluku o ulasku u vlast očekuje se prelazak zastupnika HDZ-a BiH i konačni slom ove stranke u Hercegbosanskoj županiji.

U SNSD-u su očito svjesni da 6 ili više godina opozicije znači njihov kraj, a toga su svjesni očito i u HDZ-u, ali je njihov manevarski prostor bitno sužen. Prema saznanjima portala HBŽ Vijesti, situacija je napeta i u livanjskom ogranku HDZ-a BiH. Ova je organizacija donijela 2.842 od ukupno 4.496 glasova stranke u županiji, odnosno čak 63,21 % glasova, a dobila je samo jednog zastupnika od njih 5, odnosno 20 %. Nerazmjer udjela u glasovima i mandatima nije dobro sjeo članstvu, posebno kad se uzme u obzir da su u Skupštinu prošli kandidati iz organizacija koje su u proteklom razdoblju zabile nož u leđa stranci.

Iako jedan lokalni medij iz Livna, inače blizak HDZ-u BiH, u svojoj analizi tvrdi da su u HDZ-u zadovoljni izbornim rezultatima, sasvim je jasno da su rezultatima nezadovoljni kako u stranačkoj središnjici, tako i članstvo na terenu.

Kako portal HBŽ Vijesti neslužbeno saznaje, čak je i sam predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH, Dragan Konta, održao sastanak s predstavnicima Pomaka i Devedesetke, Jozom Ćosićem i Ivanom Vukadinom, a sve s ciljem ulaska HDZ BiH u vlast. Očito je da od suradnje nema ništa i da je njegov prijedlog u startu odbijen, a to pokazuje i glasanje na sjednici Skupštine.

Izgledno je da će HDZ BiH iduće četiri godine provesti u opoziciji, a Pomak i Devedesetka zajedno s partnerima formirati još jednu vladu i tako graditi blok koji će se na lokalnim izborima, a posebno na općim izborima 2026. suprotstaviti HDZ-u BiH i jednoumlju zvanom HNS.

HBŽ – vijesti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Najava: Mjuzikl Briljantin

Glazba, atmosfera iz 1950-ih, lijepi kostimi i romantika u srednjoj školi. “Briljantin” je mjuzikl koji nikada nije ostario, i desetljećima kasnije mladi i dalje obožavaju ovaj film, ali i u uživaju u pjesmama koji su bezvremenski hitovi.. Publika će imati priliku uživati u satak plesa i pjesme, uz uvijek aktualnu […]

Pretplatite se