Najezda stjenica u zgradama u BiH

PROTV
0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

Stjenice su insekti koji su poznati i kao “turistički” insekti. Pretpostavlja se da su se stjenice u Sarajevu pojavile još prije dvije-tri godine.

U nekoliko naselja u Sarajevu ponovno su se pojavile stjenice koje zadaju velike probleme stanarima koji dane i noći provode u strahu ne znaju što učiniti. Međutim, prevencija je najbezbolnije rješenje.

Stjenice su insekti koji su poznati i kao “turistički” insekti. Pretpostavlja se da su se stjenice u Sarajevu pojavile još prije dvije-tri godine.

Za Klix.ba ovaj problem je objasnila Elna Ibrahimović, epidemiolog i direktorica tvrtke “Sanitacija” koja se bavi uslugama profesionalne dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije. Na početku je objasnila zašto se stjenice pojavljuju upravo u općinama Novi Grad I Novo Sarajevo.

“Tu imamo najviše tzv. kolektivnih smještaja, odnosno nebodera i višekttnica. U posljednje vrijeme jako je popularno iznajmljivanje stanova na dan, tako da pretpostavljam da je i zbog toga povećana frekvencija u domaćinstvima. Stjenice su se prije pojavljivale samo u hotelskim i ugostiteljskim objektima, međutim sada je javljaju i u stanovima”, kaže Ibrahimović.

Stručnjakinja kaže da stjenice ne mogu ugroziti život, ona samo stvara neugodnu iritaciju i dermatitis na koži.

“Kao netko tko se dugo bavi ovim poslom, mogu reći da pojava i ujed stjenice dovode do lošeg psihičkog stanja pacijenata. Stjenica je noćni insekt, koji u noćnim satima vrši ujede i ispušta svoje anestetičko djelovanje i to od 4-6 ujutru. Baš zato mi ne osjetimo sami ubod. Stjenice vrše točkasti ubod, te kada se probudimo možemo po tijelu naći točkaste krvave mrlje na posteljini, vešu i odjeći. Time sve počinje, nakon čega se javljaju iritacije, dermatitis, a može doći i do alergijskih reakcija”, objasnila je.

Također, važno je naglasiti, kako je rekla, da su posebno osjetljiva djeca, bebe, starije i one osobe koje su sklone alergijskim reakcijama.

Prema njezinim riječima, dezinsekcija se u Sarajevu ne radi redovito, točnije, radi se po potrebi.

Tako je i u svim drugim zemljama. Za hotelijere i ugostitelje vrijedi drugo pravilo, postoji Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te hetelijeri i ugostitelji dezinsekciju moraju obavljati svaka tri mjeseca”, kaže Ibrahimović.

Tvrdi da se u Sarajevskoj županiji redovito održava i prati situacija po ovom pitanju, međutim, ističe kako je problem kada se dogodi “unošenje” stjenica i tri mjeseca nakon dezinsekcije.

“Prije tri mjeseca je urađena preventivna dezinsekcija za mrave i žohare, ali stjenice su stvarno specifične po tom pitanju. Nitko u svijetu ne radi preventivnu dezinsekciju za stjenice”, poručuje Ibrahimović.

Postoji rješenje

Elna Ibrahimović je objasnila na koji način spriječiti pojavu stjenica u stanu, te kako se s njima izboriti.

“Važno je znati da se stjenice ne prenose fizički s čovjeka na čovjeka, nego se uglavnom prenose u prljavom vešu i posteljinama. Treba obratiti pažnju na samo čišćenje prostora, kada u prostor unesete neki novi komad namještaja obavezno ga dobro pregledajte, kao i madrace i sve drvene površine. Neophodno je često prati posteljinu i prljav veš i to minimalno na 60 stupnjeva celzijusa, jer stjenice uginu na temperature od 48 stupnjeva, kao i na temperaturama nižim od -17 stupnjeva”, pojasnila je.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Papa: Homoseksualnost nije zločin

Papa Franjo kritizirao je zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost kao “nepravedne”, rekavši da Bog voli svu svoju djecu baš onakvu kakva jesu te je pozvao katoličke biskupe koji podržavaju ovakve zakone da požele dobrodošlicu LGBTQ osobama u crkvu. “Biti homoseksualac nije zločin”, rekao je papa Franjo tijekom intervjua za Associated Press. […]

Pretplatite se