Uvodi se jedinstven sustav naplate cestarine u FBiH i RS-u

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Sustav elektronske naplate na autoputovima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH trebao bi biti uvezan, tako da vozači u BiH već do ljeta mogu koristiti jedinstveni tag uređaj u BiH.

Potvrdio je to za Srpskainfo izvršni direktor za tehnička pitanja u „Autoputovima RS“ Slobodan Stanarević.

Predstavnici “Autoputova RS” i “Autocesta FBiH” ovog tjedna su imali sastanak na tu temu, a kako kaže Stanarević, usuglašeno je da već idućeg mjeseca bude potpisan sporazum o suradnji dva javna poduzeća.

On očekuje da će novina na autocestama u BiH “zaživjeti” do početka ljetne sezone godišnjih odmora.

Kako ističe Stanarević, volja postoji, potrebno je još tehnički urediti sustav, tako da se naplata automatski odvaja na račune RS-a i Federacije, u zavisnosti od toga kojim autoputom vozači prolaze.

Optimistični su i u “Autocestama FBiH”, iz kojih također poručuju da bi integrirani sustav korištenja jedinstvenog TAG uređaja na cijelom području BiH trebao biti implementiran do početka ljetne sezone. Uvjeravaju da to neće djelovati na rast troškova korištenja autoputova u BiH.

“Troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o Tagovima istog tipa, samo što će korisnici imati instalirana dva računa na jednom aparatu-Tagu gdje će jedan biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu Republike Srpske a drugi na dijelu Federacije prema čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog Javnog poduzeća”, pojasnili su iz “Autocesta” FBiH.

Podsjećaju i da su postojeći sustavi naplate cestarine na području Federacije BiH i RS bazirani na ručnom i elektronskom sustavu plaćanja, te čine potpuno odvojene sustave bez komunikacije između sustava.

“S obzirom na to da bi zadržavanje postojećeg sustava naplate cestarine djelovalo na rast troškova i smanjenje kvaliteta usluge za korisnika, predložena je suradnja između Autoputova RS i JP Autocesta FBiH koja će omogućiti korištenje jednog, jedinstvenog TAG uređaja kako na području FBiH, tako i na području RS. Na ovaj način ćemo postići tehnološku interoperabilnost između elektronskih sustava naplate cestarine na području BiH koja sustav naplate čini efikasnijim, ohrabruje dalje povećanje prihvaćanja TAG uređaja na cijelom području BiH, smanjuje vrijeme čekanja na naplati i generalno povećava nivo usluge za korisnika”, rekli su iz ovog poduzeća.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

McDonald’s ponovno kreće s radom u BiH?

Hercegovini McDonald’s je zatvorio svoje poslovnice početkom ove godine. Naime, kako je navedeno, lanac restorana brze hrane u našoj zemlji zatvoren je zbog niza problema. U posljednje vrijeme dosta se u javnosti špekulira ko bi mogao i hoće li se uskoro naći neko tko će preuzeti franšizu? Prema saznanjima portala […]

Pretplatite se