BiH će do 2027. imati deficit od 8000 radnika u ugostiteljstvu

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Studija koju je proveo USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma Bosne i Hercegovine, pokazuje da će do 2027. godine ugostiteljstvo Bosne i Hercegovine imati nedostatak više od 8.000 radnika.

Kako bi uticali na oblažavanje problema nedostatka radne snage a sektor odgovorio rastućim potrebama tržišta, nužne su kontinuirane edukacije kuhara amatera i profesionalaca s ciljem usavršavanja kulinarskih vještina i stvaranja potpunog gastronomskog užitka.

S tim u vezi USAID Turizam je pokrenuo edukaciju deficitarnog osoblja u sektoru ugostiteljstva, ali istovremeno i promociju, te očuvanje tradicionalne hrane, jela i kuhinje.

S tim uvezi u banjalučkoj Kuhinjici je početkom počela serija obuka za kuhare amatere i profesionalne kuhare. Ova aktivnost doprinijet će edukaciji radnika iz ugostiteljskog sektora kroz neformalne obuke, a platforma Turizam Academy bit će obogaćena s novih 50 kratkih snimaka, koji će prikazati neke od osnovnih vještina dobrog kuhara.

Tečajevi su namijenjeni zaposlenim, nezaposlenim a posebno grupama mladih, ženama i pripadnicima marginaliziranih skupina društva.

Od početka rada Kuhinjice, obučeno je 200 pojedinaca, a uskoro, aktivnosti se nastavljaju kroz nove kurseve za profesionalce, koji će voditi čak tri vrhunska kuhara. Pored ovih obuka, Kuhinjica je pripremila i kratke kurseve za turiste koji žele da nauče praviti neka od tradicionalnih jela.

-Ono čime se već možemo pohvaliti je činjenica da je većina kuhara ili dobila posao ili, nakon usavršavanja bolju, višu poziciju u restoranu u kojem već rade. Jedan od njih je Đorđo Batar koji trenutno radi u restoranu Apetito. Ništa manje vrijedna i cjenjena je i kuharica Milana Lazić koja je sreću okušala u Primapromu. Milan Simić iz Zvornika je dobio posao u svadbenom salonu, a svi oni planiraju nastaviti kod nas sa svojim usavršavanjem i obrazovanjem.“, istaknuli su predstavnici Kuhinjice.

Pogled.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Novi katastrofalan potres od 7,7 ponovno pogodio Tursku: U prvom više od 1200 mrtvih

Katastrofalan potrs  jačine 7,8 stepeni po Richteru pogodio je rano jutros jugoistok Turske (region Gaziantepa) i sjever Sirije. Nakon tog razornog  uslijedilo je još više od 50 potresa. Broj žrtava raste iz minute u minutu i već je premašio 1.000. Broj povrijeđenih se također mjeri u stotinama, a brojne spasilačke […]

Pretplatite se