Na Poljudu smo gledali dvije ekipe koje ne igraju nogomet. Onda se pojavio majstor

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 57 Second

DINAMO je slavio na Poljudu 1:0 golom Brune Petkovića u 38. minuti. Aktualni prvak je najvećeg rivala time praktički izbacio iz utrke za prvaka. Bijelima teorija i dalje igra, ali moraju bez svih ozlijeđenih i suspendiranih igrača pobijediti Rijeku na Rujevici, a i u tom slučaju bi Rijeka imala prednost koja se može stići u minimalno dvije utakmice.

Suprotno tome, Dinamo je u pogledu bitke za naslov življi nego ikad ove sezone i čak će navijati za to da Hajduk otkine Rijeci koji bod u idućem kolu. I Plavi moraju na Rujevicu kasnije u prvenstvu, a izvjesno je da će prvenstvo osvojiti momčad koja nakon tog dvoboja bude na prvom mjestu tablice. Tenzije koje su prethodile derbiju zbog važnosti se očekivano nisu prenijele u spektakularnu utakmicu.

Obje ekipe pokazale su boljke koje ih muče cijelu sezonu, a susret je obilovao neforsiranim tehničkim pogreškama zbog kojih nijedna nije uspjela dominirati duži period. Bio je to po svemu klasični poljudski derbi, osim po pobjedniku.

Samo ozljeda može opravdati Karoglanovu postavu

Mislav Karoglan je napravio dva iznenađenja u prvom sastavu. Na klupi je ostavio Josipa Brekala i Ivana Lučića, a od prve minute je na gol stavio kapetana Lovru Kalinića, koji je zbog ozljede dugo izbivao.

Lučić je vrlo solidno odradio većinu utakmica u Hajduku, a sasvim sigurno je pokazao da je kompletniji vratar od Kalinića kada je u pitanju igra nogom. U zadnjem derbiju na Poljudu je imao sjajnu predasistenciju kada je preciznom dugom loptom pronašao Aleksandra Trajkovskog, a ovaj ju je proslijedio u prostor strijelcu Emiru Sahitiju.

I van toga se Lučić puno ugodnije osjeća s loptom u nogama, može pogađati kratke dijagonale i pomoći ekipi da izađe iz presinga. U utakmici u kojoj je Hajduk izašao bez Filipa Uremovića i Josipa Eleza problemi s iznošenjem lopte bili su donekle očekivani.

Dinamo je napravio sve što je trebao u toj fazi. Usko je markirao Filipa Krovinovića i nije dao obrani da preko njega iznese loptu, a povratni pas na stopere bio je okidač za presing. Kalinić se u takvoj igri nije najbolje snašao, iz prve je ispucavao svaku takvu loptu i samo su na tome Bijeli izgubili ravno 12 posjeda u utakmici.

Karoglan je kasnije svoju odluku objasnio Lučićevom ozljedom, iako je on bio na klupi. No, to je i jedini opravdani razlog za takav izbor protiv jednog od rijetkih suparnika u ligi protiv kojeg igra golmana nogom može doći do izražaja.

Dinamo je imao jasan plan, ali je i previše poklanjao

Jedina stvar koja se može istaknuti kao pozitivna kod Hajduka u fazi napada je što je donekle uspješno opteretio Dinamov lijevi bok, na poziciji na kojoj je Ronael Pierre-Gabriel praktički debitirao.

Pomoglo je i to što je Francuz od druge minute igrao pod opterećenjem žutog kartona. No, Rokas Pukštas malo je prilagodio svoju ulogu i nije toliko napadao prostor i ulazio u završnicu, nego je ostajao kao osigurač u sredini terena. To je omogućilo Fahdu Moufiju da iz drugog plana napada Dinamo i našao se u dvije najbolje šanse domaćina.

Dinamov plan je, s druge strane, bio puno jasniji. U još jednoj velikoj utakmici je bio apsolutno spreman na to da prepusti loptu suparniku i da mu privid dominacije. Hoxha i Kaneko su odgovorno duplirali bokove po potrebi, Baturina i Ademi su u pravilu pravovremeno i agresivno iskakali na Krovinovića i Dinamo je time riješio većinu problema.

No, i u takvoj igri je previše poklanjao. Napravio je nekoliko bespotrebnih i nerezonskih prekršaja u opasnoj zoni, a neopreznost Kevina Theophile-Catherinea je dala Kaliniću zicer ni iz čega. Nije Dinamo odigrao ništa pamtljivo, ali je i to bilo dovoljno.

Petković je pokazao zašto ga se čeka, a Hajduk sada vidi kako je Dinamu na Poljudu

Bio je to, u suštini, jedan od milijun sličnih poljudskih derbija, onaj u kojem je koktel važnosti utakmice, adrenalina i ostalog popratnog sadržaja ubio ne samo ljepotu nego i suvislost nogometa obje ekipe.

Takav razvoj događaja u Splitu u pravilu ide na ruku Hajduku, koji je u zadnjih par godina nekoliko puta pobijedio frustrirani Dinamo u utakmicama u kojima i nije pokazao puno. Sad zna kako se Dinamo osjećao nakon tih utakmica.

Dinamo je došao do najveće pobjede ove sezone, one koja je oprala dosta “grijeha prošlosti” i svih bolnih europskih ispadanja i domaćih kikseva pod Sergejom Jakirovićem. Trenutak koji je prelomio utakmicu bio je trenutak briljantnosti Brune Petkovića.

Imao je problema s ozljedama, forma mu je varirala i dio navijača se tisućiti put upitao isplati li ga se čekati. Da nije ništa drugo napravio ove sezone (a je, itekako), potez iz 38. minute je dao jasan odgovor na to pitanje. U dvoboju dvije ekipe koje ne znaju ili ne žele igrati potez majstora je napravio razliku i usmjerio prvenstvo.

index.hr

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Što sve napraviti od skuhanih jaja?

Bez kuhanih jaja teško je zamisliti uskrsni blagdanski stol. Ako vam je dosadilo jesti ih solo sa šunkom i kruhom, ne brinite. U kuhinjama Italije, Filipina, Indije i Poljske pronaći ćete ideje kako na novi i zanimljivi način potrošiti tvrdo kuhana jaja, piše Punkufer. Napravite slanu tortu od kuhanih jaja […]

Pretplatite se