Liječnici zabrinuti zbog ospica, a roditelji dijele savjete kako izbjeći cijepljenje

Jelena Batarilo
0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

Tijekom 2021. godine prijavljeno je samo 159 slučajeva ospica u 22 zemlje. Međutim, taj broj se povećao u 2022. godini, s 904 prijavljena slučaja do danas u 27 zemalja.
Nužno je žurno i ciljano cijepljenje u Europi kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje ospica, priopćeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH, piše Večernji list BiH.

Nakon razdoblja registriranog vrlo malog broja slučajeva ospica u Europi u 2021. godini, broj slučajeva raste od početka 2022. Stalni padovi u stopama imunizacije i propuštene doze cijepljenja zbog pandemije COVID-19 učinili su mnoge ljude, među njima i povećan broj djece, osjetljivima na ovu potencijalno smrtonosnu bolest.

Nakon velikih epidemija ospica 2018. i 2019. godine, s gotovo 200.000 prijavljenih slučajeva, broj prijavljenih slučajeva u regiji pao je 2020. godine na nešto više od 12.000. Tijekom 2021. godine prijavljeno je samo 159 slučajeva ospica u 22 zemlje. Međutim, taj broj se povećao u 2022. godini, s 904 prijavljena slučaja do danas u 27 zemalja, navode iz SZO-a. U BiH još uvijek nema prijavljenih slučajeva, ali epidemija se može brzo proširiti.
Osobito jer su se ospice pojavile u susjedstvu. Od početka godine u Srbiji registrirano je 39 osoba zaraženih ospicama, djece i odraslih, a najviše na području Smedereva. Kako su nedavno upozorili iz Instituta za javno zdravstvo RS-a, nije isključena mogućnost pojave ospica u epidemijskoj formi i u Republici Srpskoj, imajući u vidu da je obuhvat cjepivom protiv ospica u 2021. godini bio tek 71 posto, a u nekim regijama i ispod 60 posto. Primjer za to je i Banja Luka.
U Domu zdravlja su za Srpskainfo potvrdili da je u protekloj godini kod njih tek 59 posto djece navrijeme primilo drugu dozu MMR cjepiva određenog prema kalendaru imunizacije. Svakodnevno pozivaju roditelje i obavještavaju o potrebnoj imunizaciji njihova djeteta, međutim, odziv je loš. – Postotak javljanja na obveznu imunizaciju nakon telefonskog poziva izuzetno je nizak i zabrinjavajući te iznosi od 6 do 10 posto od broja pozvanih – rekli su za Srpskainfo iz Doma zdravlja.

Utjecaj antivaksera

Roditelji posljednjih godina izbjegavaju ovo cjepivo, najviše zbog neprovjerenih priča o njegovoj povezanosti s autizmom kod djece. Situacija je otišla tako daleko da majke na društvenim mrežama i forumima čak dijele savjete jedna drugoj kako uspješno izbjeći cijepljenje ako dobiju poziv liječnika!
Prijedlog koji, po priči roditelja, najbolje prolazi jest: “Samo kažite da vam je dijete stalno bolesno i možete razvlačiti koliko hoćete”! Infektolog u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” Ednan Drljević za klix.ba je rekao da u Bosni i Hercegovini još uvijek nema registriranih slučajeva ospica, ali da se može očekivati nagli rast nakon pojavljivanja malog broja slučajeva zaraze zbog jako niske stope cijepljenja.
– Prva histerija antivaksera počela je mnogo prije korone. Ona se zapravo pojavila tijekom cijepljenja od ospica sedamdesetih godina kada je u jednima od novina objavljen članak liječnika koji je tvrdio da cjepivo izaziva autizam kod djece. Dokazano je da informacije nisu točne, tom doktoru je oduzeta licencija, ali histerija se već proširila – rekao je infektolog.

Vecernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Danas isplata mirovina u FBiH

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, mirovine za mjesec veljaču bit će isplaćene danas preko jedinstvenog računa riznice FBiH, priopćili su iz Federalnog zavoda MIO/PIO. Prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine, a kojih je u veljači 356.767, iznosi 619,64 KM. Najniža mirovina za veljaču iznosi 495,12 KM, zajamčena 590,90 KM, dok […]

Pretplatite se