Camino Dubrovnik: Pješice od Dubrovnika do Međugorja

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Dubrovnik i općina Dubrovačko primorje te Ravno, Čapljina i Čitluk pokrenuli su prekogranični projekt Camino Dubrovnik. Riječ je o pješačkoj ruti između Dubrovnika i Međugorja dugoj 147 kilometara.

Sporazum je potpisan u Gradskoj vijećnici Dubrovnika gdje je prezentirana hodočasničko turistička staza. Radi se po uzoru na svjetski poznatu hodočasničku rutu Camino, koja iz raznih točaka u Francuskoj, Portugalu ili Španjolskoj vodi do španjolskog Santiago de Campostela i tamošnje katedrale sv. Jakova.

Camino Dubrovnik vodio bi od starog samostana sv. Jakova u tom gradu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Namijenjena je kako hodočasnicima tako i turistima, s obzirom da otvara dosad turistički nezahvaćena, a vrlo atraktivna područja.

Koordinator projekta Goran Cvjetinović je kazao kako je ideja da se staza odmakne što dalje od urbanog i asfalta, a koristi stare povijesne puteve. Ruta se sastoji od šest etapa.

-Cilj je da što više starih stvari predstavimo. Izradit ćemo i aplikaciju koja će sadržavati i povijesne priče i legende koje prikupljamo u selima kroz koja ruta prolaz i- naglašava Cvjetinović.

Ruta uključuje vidikovce, maslinike, stara sela, povijesne objekte poput ilirskih gomila, nekropola stećaka, Hutovske tvrđave ili Hadžibegova grada.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković smatra kako će budućnost pokazati o kakvom se sjajnom projektu radi jer će potaknuti dodatni razvoj.

-Do tih razina da ni sami stanovnici tih područja nisu svjesni koji pozitivan impakt će ovo sve skupa imat na njih – uvjeren je Franković.

Kazao je kako već ima niz poziva da se po ugledu na originalni Camino otvori više pravaca i uključi više općina, što nije isključeno u nastavku projekta. Za to se zalažu i u turizmu.

Andrija Krešić iz Turističke zajednice HNŽ-a smatra kako ima i potrebe i razloga za proširenje rute.

-Ovdje je obuhvaćeno puno tih znamenitosti, puno sakralnih spomenika. Ali isto tako je puno ostalo izvan, a vrlo je blizu trase staze. Tako da bi i to nadam se vremenom trebalo uključiti – istaknuo je Krešić.

Smatra kako će projekt pomoći obnovi polunapuštenih ruralnih krajeva oko Popova polja ili u neumskom zaleđu. Uređenje staze trebalo bi se odraditi tijekom jeseni. Treba se postaviti odgovarajuća signalizacija, klupe, osigurati voda te svakih 10 kilometara i solarne stanice za punjenje mobitela.

U projekt su uključeni planinari te gorske službe spašavanja s obje strane granice, koji će biti zaduženi za održavanje i sigurnost. U pojedinim točkama rute, poput Hutova u neumskom zaleđu, valja osigurati i prenoćiste. Za potpuno opremanje staze te službe GSS-a s obje strane granice planira se ulaganje do 2 milijuna eura iz europskih fondova za prekograničnu suradnju. Staza će biti otvorena u svibnju iduće godine, a prvi pješak na dubrovačko-hercegovačkom Caminu bit će, kako je najavio, gradonačelnik Dubrovnika.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Božinović: Nema žrtava, oštećeno je sedam kuća u požaru kod Šibenika

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak da u požaru kod Grebaštice nema žrtava te da je oštećeno sedam kuća, četiri krovišta i tri fasade. Ministar Božinović je to izjavio nakon što je u četvrtak popodne obišao vatrogasce koji gase požar […]

Pretplatite se