Nezaposleni u Austriji smiju samo pod jednim uvjetom putovati u inozemstvo

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Dok Austrijanci masovno ovih dana bježe u smjeru mora, jezera i planina od paklenih vrućina i do 37 stupnjeva Celzijevih, koje već tjednima u šahu drže i građane ove alpske zemlje nenaviknute inače na ovako visoke ljetne temperature zraka, mnogi nezaposleni Austrijanci, prijavljeni na Austrijskom državnom servisu za zapošljavanje (AMS) muku muče s odgovorom na pitanje, smiju li i oni ljeti otići na more ili u posjet svojoj obitelji u inozemstvo?

“Smiju, ali za to se vrijeme moraju odjaviti od AMS-a. Zakon o osiguranju nezaposlenih propisuje da moraju ostati u zemlji, a kako mi nemamo more, smije se ići na Nežidersko jezero (op. Neusiedlersee u Gradišću), ali ne i na more. Naravno da se može prijaviti godišnji, ali za to se vrijeme ne može dobiti naknada za nezaposlene””, pojasnio je šef AMS-a Johannes Kopf u razgovoru za domaći dnevni list “Heute”, koji je dobio brojne upite zdvojnih nezaposlenih osoba u Austriji.

Među njima i priličnog broja onih iz zemalja bivše Jugoslavije. Dakle, nema odmaranja u inozemstvu na teret države!

Kako navodi Heute do kraja lipnja ove godine u Austriji su bile 307.732 osobe prijavljene kod AMS-a kao nezaposlene.

Kako navodi Heute do kraja lipnja ove godine u Austriji su bile 307.732 osobe prijavljene kod AMS-a kao nezaposlene.
“To je slučaj samo u turizmu. Onda i posao za nezaposlene iz Beča, ako moraju u Tirolu ili Salzburgu ima smisla”, dodao je Kopf, napomenuvši kako u Austriju dolazi i brojna inozemna radna snaga.
“Daljnji instrument za ublažavanje manjka radne snage u zemlji u području ugostiteljstva, njege i IT-a je i regrutiranje stručnog osoblja iz inozemstva”, rekao je Kopf.

Napomenuo je kako je 2022. godina bila rekordna godina, u kojoj je u Austriju došlo 6.000 stručnih radnika iz inozemstva na osnovi austrijske “crveno-bijelo-crvene” karte, što znači da se radi o u Austriji nedostatnoj stručnoj radnoj snazi.

Inače je ta brojka u prosjeku iznosila oko 2.000 godišnje. Ove godine Kopf očekuje da će pasti novi rekord i Austrija imati 8.000 inozemnih stručnjaka za austrijske potrebe.
Samo iz EU-a je prošle godine k nama došlo 30.000 radnika. Najveća skupina stranaca, koja je kod nas zaposlena su Nijemci”, zaključio je šef AMS-a Johannes Kopf u razgovoru za list “Heute”.

Fenix Magazin

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Preminula žena koja je nakon skokova sa Starog mosta pala niz stijene u Neretvu

Pedesetpetogodišnja A. G. iz Mostara, koja se jučer teško povrijedila nakon što je pala niz stijene, a potom u rijeku Neretvu, nažalost podlegla je noćas u Županijskoj bolnici „Dr.Safet Mujić“, potvrđeno je za Avaz. Usljed teških tjelesnih ozljeda došlo je do komplikacija njenog zdravstvenog stanja. Kako je rekao za portal […]

Pretplatite se