Učitelj iz Bangladeša radi kao građevinski radnik u BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second
Uvoz strane radne snage u Bosni i Hercegovini postaje praksa.

Bolje radne uvjete i bolja primanja kod nas nego u matičnim državama imaju radnici iz Bangladeša, Turske i Nepala.

Broj ovakvih radnika u našoj zemlji je iz godine u godinu veći, a iako se njihov rad i sposobnosti ne razlikuju od onih koje imaju domaći radnici, poslodavci su jasni i od nadležnih traže rješenje – kako da svima bude jednako dobro.

Bangladežanin Islam Šobigul se prije četiri godine oprostio od svoje obitelji i došao u Bosnu i Hercegovinu. Posljednjih mjesec dana radi u Bihaću i Cazinu. Kaže, ovdje mu je lijepo i planira ostati. Sviđaju mu se uvjeti rada, ima i dovoljno novca da ga može poslati svojoj obitelji u Bangladeš, a u poslu se snašao.

Nisam imao posla, u Bangladešu sam bio učitelj, ali kad sam dobio dobru priliku ovdje, odmah sam došao. Sve znam raditi i sve moje kolege iz Bangladeša znaju. Uvijek nam netko pomogne. Tek smo jedan mjesec tu, za tri mjeseca ćemo biti u boljoj poziciji.

U ovoj firmi ih trenutno ima deset i svi imaju istu želju – za pet godina dobiti državljanstvo i dovesti svoje obitelji. Prema riječima direktora firme, odlično rade i dobro su prihvaćeni. Kaže, ne bi ni znao da je tako da ga situacija nije primorala da ide u potragu za radnom snagom.

Prvi put radimo sa strancima otkad firma postoji. To je već počelo u Bosni, nismo mi ni prvi ni jedini, a ono što sam ja do sad primijetio – to su korektni i fini ljudi, dobri radnici, ima među njima i dobrih majstora. Do sad ono što su radili – ja sam izuzetno zadovoljan, kaže Suljan Memić, vlasnik firme Memić gradnja d.o.o.

Ovakvih radnika je u Bosni i Hercegovini više nego prethodnih godina. Radnu vizu dobiju na jednu godinu, a potom je produžuju.

Postoji obrazac, zahtjev koji podnesu. Na tom obrascu je navedena i dokumentacija koju treba dostaviti uz obrazac. Mi i naše kolege, stručni suradnici, to sve pregledaju. Ako je sve uredu, spakira se i šalje se Federalnom zavodu za zapošljavanje, objašnjava Nedžad Veladžić, direktor Službe za zapošljavanje USŽ-a.

Radnici iz Bangladeša, Turske i Nepala postali su sve češća opcija domaćih firmi. Čini se da su oni zadovoljni uvjetima kojima bh. radnici nisu, pa dok domaća radna snaga bježi na Zapad, Bosna i Hercegovina postaje – nečiji Zapad, piše Federalna.

(www.jabuka.tv | Foto: Screenshot)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

ŽZH: 1.774 obitelji dobile 6.827.000 KM

Županija Zapadnohercegovačke u prvih osam mjeseci 2023. godine izdvojila je ukupno 6.827.000 KM za dodatak za treće i svako sljedeće dijete. Zaključno s kolovozom, u ŽZH 1.774 obitelji dobivaju po 500 KM mjesečno za svako treće i sljedeće dijete. Veseli podatak da broj tih obitelji raste iz mjeseca u mjesec. […]

Pretplatite se