Europsko vijeće uvjetno preporučuje otvaranje pregovora s BiH

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 42 Second

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, u jučerašnjoj je objavi objasnio kako će EU otvoriti pregovore nakon postizanja potrebnog stupnja usklađenosti.

Europsko vijeće odlučilo je jučer otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, dodijelilo je status kandidata Gruziji, ali je poslalo i poruku kako će EU otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potreban stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo. Pritom je upućen poziv Komisiji da podnese izvješće do ožujka u cilju donošenja takve odluke, objavio je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, piše Večernji list BiH.

Inače, oko većeg broja tema, ponajprije proračuna Unije, odnosa prema Ukrajini, velike prijepore imaju čelnici vlada 27 zemalja članica Europske unije na sastanku Europskog vijeća koji danas završava. Naime, još večer prije okupljanja čelnika Europskog vijeća postalo je jasno kako mađarski premijer Viktor Orban neće podići ruku za Ukrajinu i odobriti otvaranje pregovora, ponavljajući sedam uvjeta. U svemu tome našla se i prilika da u istom društvu, kao rezultat međusobnih uvjetovanja s Ukrajinom, i Bosna i Hercegovina postane (ne)zasluženo članica društva zemalja kojima se odobrava pristupni proces pregovaranja. Na drugome polu je zapravo Nizozemska, koja ne da BiH približavanje EU, ali je svjesna da Ukrajina ne može naprijed ako ondje nije i Bosna i Hercegovina. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je kako njegova zemlja ima problema s BiH, a što je pak rezultat udovoljavanju, ponajprije jednome nacionalizmu.

Rutte: Samo ako Bosna

– Mislim da bi sve i dalje trebalo biti usredotočeno na to da vidimo možemo li doći do zajedničkih tekstova. S razlogom ovdje spominjem BiH. Također želim spriječiti Nizozemsku da blokira Ukrajinu jer netko drugi kaže: “Samo ako i Bosna”. Onda pomislim: “Pa, učinite to onda”, kad bismo sami stali; onda možemo kasnije ponovno zategnuti zavrtnje i barem sada Nizozemska nije blokirala Ukrajinu. Također moram vidjeti… Želim nas spriječiti da… Gledajte, uoči takvog Europskog vijeća gotovo uvijek vidite svakakve zemlje koje postavljaju dodatna pitanja kako bi podigle cijene i možda dobile nešto zauzvrat u drugim područjima. Često se juha ne jede tako vruća. U Mađarskoj je već dugo jako vruće, pa sam nervozan zbog toga. Ali postoje li dodatne zemlje u ovoj fazi…, to ćemo tek morati vidjeti. Možda će Austrija reći: “Samo ako i Bosna”. To bi mogao biti takav slučaj. Ništa od toga ne bi bilo idealno – rekao je Rutte objašnjavajući da se i EU podijelio oko ove teme. Nasuprot tome, Orban ne isključuje mogućnost da BiH, Ukrajina i Moldavija dobiju tek pozivnicu za otvaranje pregovora, ali u prosincu 2024. godine. Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković najustrajnije sa svojom administracijom radi na europskome putu Bosne i Hercegovine. – Hrvatska će se zauzimati za daljnji napredak Bosne i Hercegovine u europskim integracijama kako bi sustigla zemlje u okružju – izjavio je uoči susreta okupljanja čelnika Europskog vijeća hrvatski premijer Andrej Plenković. – Mi ćemo zagovarati daljnji napredak Bosne i Hercegovine, koja nam je posebno bitna kako bi i ona uhvatila korak s drugim zemljama regije koje su ispred nje – rekao je Plenković dolazeći na summit čelnika EU-a i njihovih kolega iz šest zemalja zapadnog Balkana. Dodao je da je Hrvatska pomogla BiH da 2016. podnese zahtjev za članstvo, nakon toga se prošle godine borila da dobije kandidacijski status i da će se sada truditi da dobije što bolje zaključke.

Komšić protiv BiH

Europska komisija 8. studenoga objavila je izvješće o napretku zemalja kandidata u kojima je preporučila otvaranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, kandidacijski status za Gruziju, a da će BiH dobiti preporuku kada postigne dovoljan stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo. Unatoč tome, skupina zemalja u kojima je Hrvatska snažno se zauzima da i Bosna i Hercegovina dobije zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Na pitanje o mađarskim prijetnjama vetom na odluke koje se odnose na Ukrajinu, Plenković je izrazio umjereni optimizam u pogledu ishoda summita. – Prateći sve što se događa, mislim da ćemo imati paket kompromisa, o čemu ćemo govoriti sljedeća dva dana i onda ćemo imati neki kompromis kao što ga uvijek nađemo – rekao je Plenković. Na okupljanju s dužnosnicima zapadnoga Balkana Željko Komšić je otvoreno govorio protiv zemlje koju predstavlja te je s obzirom na to da je u biti politički satelit Stranke demokratske akcije, nastupio poput svadljivog oporbenog dužnosnika. Naime, eksplicitno je rekao kako BiH nije provela reforme ponavljajući istu nacionalističku mantru podjela i mržnje, zbog čega je SDA i njegov politički priljepak ostao izvan vlasti. BiH će na službeni početak pregovora s EU-om pričekati do 2025. nakon što se uspostavi nova Europska komisija.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Saznajte kako zaštititi povrće od niskih temperatura

Agrotekstilna folija je najbolji „materijal“ za zaštitu povrća tijekom hladnih zimskih dana. Naime, navedena folija više nego učinkovito štiti tek posijane i posađene biljčice od štetnih zimskih temperatura te je od velike pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Iako je sredina prosinca mjeseca i temperature na području Hercegovine još nisu ispod ništice, krajnje […]

Pretplatite se