Mark Rutte vodeći kandidat za sljedećega glavnog tajnika NATO-a

admin
0 0
Read Time:48 Second

Nizozemski premijer Mark Rutte osigurao je potporu dvije trećine zemalja NATO-a da vodi vojni savez kasnije ove godine, rekla su dvojica viših dužnosnika za Politico u srijedu.

“Nakon vrlo intenzivnih rasprava među saveznicima, sada smo došli do točke kada je više od 20 članica NATO-a spremno podržati premijera Ruttea kao sljedećeg glavnog tajnika”, rekao je dužnosnik NATO-a koji nije imenovan kako bi razgovarao o osjetljivim internim raspravama.

Rutte, koji je vodio kampanju za tu dužnost od studenog, jedini je kojeg su predložile vlade 31 članice Saveza, rekli su dužnosnici.

Prema pravilima NATO-a, o glavnom tajniku mora se odlučiti “konsenzusom”, što znači da Rutte još uvijek mora dobiti potporu svih preostalih zemalja.

Dužnosnik je rekao da rasprave “nisu konačne”, ali da “postoji sve veći zamah iza njegove kandidature”.

Raste pritisak na članice NATO-a da odobre Ruttea prije samita čelnika u Washingtonu u srpnju. On bi zamijenio Jensa Stoltenberga, koji je na čelu NATO-a od 2014.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Izdano narančasto upozorenje za cijelu BiH

Federalno hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narančasto upozorenje zbog pojačanog vjetra južnog smjera. Upozorenje vrijedi za širi dio Bosne i Hercegovine, a odnosi se na razdoblje od petka, 23.2.2024. ujutro do subote, 24.2.2024. do 10:00 sati. Očekuju se udari vjetra južnog smjera brzine 40-60 km/h, na visoravnima i planinama od […]

Pretplatite se