Ponovno rasle cijene ulja, žitarica i mesa

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second

Cijene prehrambenih proizvoda na svjetskom tržištu ponovno rastu, ovaj trend je posebno izražen kod žitarica i mesa. Podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) pokazali su da je referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda u prošlom mjesecu porasla jer su rastuće cijene mesa, biljnih ulja i žitarica više nego nadoknadile smanjenje cijena šećera i mliječnih proizvoda.

Svjetsko tržište

Indeks cijena hrane FAO, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnoj razini, u travnju je bio oko 0,3 posto viši u odnosu na razinu iz ožujka, ali u isto vrijeme i za 9,6 posto niži u odnosu na godinu prije. Isti podaci pokazuju kako je FAO indeks cijena žitarica porastao za 0,3 posto u odnosu na ožujak. Ipak, globalne izvozne cijene pšenice stabilizirane su u travnju jer je jaka konkurencija među glavnim izvoznicima nadoknadila zabrinutost zbog nepovoljnog stanja usjeva u dijelovima Europske unije, Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država. Indeks cijena biljnog ulja također je porastao za 0,3 posto u odnosu na mjesec prije, dosegnuvši tako 13-mjesečni maksimum. Rast se bilježi kod cijena suncokretova i repičina ulja. Najviši porast cijena bilježi meso.
Naime, FAO indeks cijena mesa u travnju je bio za 1,6 posto veći u odnosu na prethodni mjesec. Razlog tolikog rasta indeksa je činjenica da su međunarodne cijene peradi, goveđeg i ovčjeg mesa porasle. Svjetske cijene svinjskog mesa su neznatno pale, odražavajući slabu internu potražnju u zapadnoj Europi i slabu potražnju vodećih uvoznika, posebno Kine. Koliko su kretanja na svjetskom tržištu utjecala na rast cijena prehrambenih proizvoda u maloprodajnim lancima u BiH, još uvijek nije službeno objavljeno, međutim, već u ožujku bilježio se njihov rast. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast razine za 0,3%.

Konstantan rast

– Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje u ožujku 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 0,1%, alkoholnih pića i duhana za 1,5%, odjeće i obuće za 1,9%, namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće za 0,6%, zdravstva za 0,7%, prijevoza za 0,6%, rekreacije i kulture za 0,5%, obrazovanja za 0,2%, restorana i hotele za 0,5% te ostalih dobara i usluga za 0,3% – navodi se u posljednjem objavljenom izvješću Agencije za statistiku. U njemu također stoji kako je razina cijena iz ožujka ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne veća za 2%. Prosječni rast cijena hrane i pića iznosi 1,2 posto. Veće cijene dovode i do veće potrošnje u samim trgovinama. Tako podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako je ukupan promet trgovine na malo u ožujku ove godine ostvario rast od 15,4% u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Isti podaci pokazuju na to da je promet prehrambenih proizvoda ostvario rast od 2,9%, dok je promet neprehrambenih proizvoda ostvario rast od 24,3% u odnosu na ožujak 2023. godine.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tisuće ljudi dočekale Lasagnu na Trgu. On: Mi smo klinci koji su sve napravili sami

NAKON povijesnog uspjeha na Eurosongu, odnosno drugog mjesta, Baby Lasagna danas se vratio kući. Na Trgu bana Jelačića dočekale su ga tisuće ljudi. Lasagna je za okupljene dva puta otpjevao Rim Tim Tagi Dim, a publika je pjevala i plesala s njim. Među njima je bio i zagrebački gradonačelnik Tomislav […]

Pretplatite se