Bazga se bere za sunčanih dana u proljeće – u ravnici u svibnju, a na brdima se može se naći do sredine lipnja
Mnoga je djetinjstva u Hrvatskoj obilježio bakin ukusni domaći sok od bazge. No, osim što budi lijepe uspomene na bezbrižno proljetno djetinjstvo i izuzetno je ukusan, ima brojne zdravstvene prednosti zbog svojih antiseptičkih i protuupalnih svojstava, a pomaže i u jačanju rada imunološkog sustava, piše Croatia Week.
Bazga se bere za sunčanih dana u proljeće – u ravnici u svibnju, a na brdima se može se naći do sredine lipnja. Šume i brda savršena su mjesta za branje bazge koja nije zagađena gradskim onečišćenjem. Pokušajte odabrati lijepe potpuno procvale glavice s bijelim laticama i bogate žutim prahom te ih nježno spremite u platnenu ili papirnatu vrećicu.
Sastojci:
– 30 glavica bazge
– 3 litre vode
– 4 dkg limunske kiseline
– 3 limuna
– 3 kg šećera
Postupak:
Dan 1: Potopite cvjetove u vodu s limunskom kiselinom i kriškama limuna. Dobro promiješajte i ostavite na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
Dan 2: Tekućinu procijedite, dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje.
Dan 3: Sok je spreman za spremanje u staklene boce. Ovako ga možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
Ovo je mjera za oko 4 litre sirupa. Ako želite više ili manje, omjere prilagodite svojim potrebama. Na svakih 10 glavica cvjetova upotrijebite 1 litru vode, 1 kilogram šećera i 1 limun.
Večernji.ba