Probajte stari hrvatski recept za domaći sok od bazge

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Bazga se bere za sunčanih dana u proljeće – u ravnici u svibnju, a na brdima se može se naći do sredine lipnja

Mnoga je djetinjstva u Hrvatskoj obilježio bakin ukusni domaći sok od bazge. No, osim što budi lijepe uspomene na bezbrižno proljetno djetinjstvo i izuzetno je ukusan, ima brojne zdravstvene prednosti zbog svojih antiseptičkih i protuupalnih svojstava, a pomaže i u jačanju rada imunološkog sustava, piše Croatia Week.

Bazga se bere za sunčanih dana u proljeće – u ravnici u svibnju, a na brdima se može se naći do sredine lipnja. Šume i brda savršena su mjesta za branje bazge koja nije zagađena gradskim onečišćenjem. Pokušajte odabrati lijepe potpuno procvale glavice s bijelim laticama i bogate žutim prahom te ih nježno spremite u platnenu ili papirnatu vrećicu.

Sastojci:

– 30 glavica bazge
– 3 litre vode
– 4 dkg limunske kiseline
– 3 limuna
– 3 kg šećera

Postupak:

Dan 1: Potopite cvjetove u vodu s limunskom kiselinom i kriškama limuna. Dobro promiješajte i ostavite na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

Dan 2: Tekućinu procijedite, dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje.

Dan 3: Sok je spreman za spremanje u staklene boce. Ovako ga možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Ovo je mjera za oko 4 litre sirupa. Ako želite više ili manje, omjere prilagodite svojim potrebama. Na svakih 10 glavica cvjetova upotrijebite 1 litru vode, 1 kilogram šećera i 1 limun.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Što posaditi uz proljetnice koje su ocvale? Evo 7 prijedloga

Tulipani, narcisi, šafrani i drugo lukovičasto cvijeće je ocvalo, a lišće im vene te sve više žuti. Na tom mjestu u vrtu ostaje praznina. Ostavite da potpuno uvene No, nikako ga ne treba orezivati dok potpuno ne uvene jer ono na taj način skladišti energiju u lukovicu za iduću sezonu. […]

Pretplatite se