10 učinkovitih načina da smanjite račun za namirnice dok cijene rastu

admin
0 0
Read Time:5 Minute, 51 Second
Svjedoci smo kako cijene stalno rastu i sve je teže jesti kvalitetno, te smo istražili najbolje načine da smanjite račun za namirnice.
Svi nažalost osjećamo posljedice inflacije, i to je vidljivo u svakodnevnoj kupovini osnovnih namirnica. Cijene prehrambenih proizvoda porasle su u odnosu na prošlu godinu, a određene kategorije porasle su i više, prenosi Healthline. Međutim, postoje načini koji vam mogu pomoći da potrošite manje na namirnice, a ipak na stol donesete hranjive obroke. Isprobajte neke od ovih savjeta za smanjenje troškova u trgovini dok inflacija raste.

1. Napravite plan

To je teško kvantificirati, ali planiranje vam pomaže uštedjeti novac iz mnogo razloga. Sastavljanje popisa namirnica pomaže vam da izbjegnete impulzivne kupnje koje se gomilaju. Veća je vjerojatnost da ćete koristiti ono što kupite i ono što već imate pri ruci – što pomaže u smanjenju troškova. Istraživači procjenjuju da kućanstva u prosjeku bacaju oko 30 % hrane koju kupe. Imati plan večere (plus nekoliko ručkova i doručaka) za tjedan dana, također vam pomaže da kuhate više kod kuće i odustanete od hrane za van ili drugih skupljih opcija u danima kad imate puno posla.

2. Budite izbirljivi s proizvodima

Kao dijetetičar, uvijek se zalažem za to da ljudi jedu više voća i povrća. Ta se hrana može činiti skupom, ali postoje načini da uštedite novac, a opet se zasitite hranjivih tvari koje ti proizvodi pružaju. Odabir smrznutog, konzerviranog ili sušenog voća i povrća izvrstan je način da uštedite novac, a ipak unosite vitamine, minerale, vlakna i antioksidanse u svoju prehranu. Potražite opcije koje sadrže manje šećera i soli. Razmislite o zamjeni skupljeg voća ili povrća za nešto jeftinije. Također, pobrinite se da stvarno jedete ono što kupite. To je još jedan razlog zašto su smrznuti i konzervirani proizvodi izvrsne osnovne namirnice, ali prvo potrošite svoje brzo kvarljive proizvode kako ne biste na kraju bacali novac.

3. Potražite akcije

Neki od nas već su vješti u korištenju kupona i pregledavanju letaka o tjednoj prodaji. Ali ako trenutno niste, nije kasno da počnete. Većina trgovina mješovitom robom nudi popuste u cijeloj trgovini. Ako kupujete online — putem usluge dostave namirnica ili preuzimanja — pokušajte svojoj narudžbi dodati virtualne kupone ili filtrirati proizvode prema onome što je na sniženju. Ako često posjećujete trgovinu mješovitom robom, provjerite jeste li se prijavili za njihove nagradne bodove. Moja omiljena strategija je prvo pogledati što je na sniženju, a zatim dodati neke od tih namirnica u svoj tjedni plan obroka. Na ovaj način ne dodajem puno dodatnih namirnica samo zato što su na akciji.

4. Provjerite jedinične cijene

Ako ne znate što je jedinična cijena, trebali biste. Nalazi se na polici pored cijene artikla i omogućuje bolju usporedbu veličina i različitih marki. Recimo da svaki tjedan jedete žitarice. Možda bi imalo smisla kupiti veću kutiju, koja će tada koštati više, ali će biti jeftinija po funti od manje kutije. Jedinične cijene pokazuju cijenu na temelju težine, a manje veličine koštaju više. Skeniranje jediničnih cijena također vam može pomoći da usporedite različite robne marke koje mogu ponuditi svoje prehrambene proizvode u pakiranjima različitih veličina i pronađete onu koja ima najviše smisla za vaš proračun.

5. Ponovno razmislite o svojim proteinima

Hrana bogata proteinima poput mesa, peradi i morskih plodova obično je jedna od skupljih namirnica na našim tanjurima. Postoje načini na koje možete pametno uštedjeti bez odricanja od mesa (ako to ne želite!). Istina je da su mnogi biljni proteini, poput graha i tofua, jeftiniji od mesa. Isprobavanje jednog ili dva obroka bez mesa moglo bi vam pomoći da uštedite nešto novca. Odabir jeftinijih komada mesa također pomaže. Odabir mljevenog mesa, vrhunskih okruglih odrezaka ili pilećih bataka (nasuprot prsima) načini su za smanjenje troškova. Razgovarajte sa svojim mesarom ili usporedite cijene kako biste uštedjeli. Budući da su proteini skupi, ako imate prostor za zamrzavanje, možda ima smisla napraviti zalihe kada budu na sniženju. Zatim samo zamrznite i odmrznite kada budete spremni za kuhanje.

6. Naučite što znače rokovi trajanja proizvoda

Moja baka, koja je odrasla u vrijeme velike ekonomske krize, gotovo nikad nije bacala hranu. Jednom sam se pokušala riješiti jogurta za koji sam mislila da mu je istekao rok trajanja, a ona me brzo ispravila i vratila ga u hladnjak. Ponekad se na hrani pojavi plijesan ili postane užegla – i tada je nemojte jesti! No datumi koje vidite na pakiranjima hrane često predstavljaju standarde kvalitete, a ne sigurnosti. Osim formule za dojenčad, koja ima sigurnosni datum, hrana je navedena s datumima “najbolje upotrijebiti”, koji označavaju svježinu i kvalitetu, prema USDA. Provjerite te datume, kako u trgovini tako i kod kuće, kako biste bili sigurni da je ono što kupujete svježe i da prvo koristite starije proizvode. Obraćanje pozornosti na datume može vam pomoći uštedjeti novac jer jedete hranu kad je najsvježija. Ipak, ne morate tretirati te datume kao stroga pravila za bacanje hrane.

7. Napunite svoju smočnicu i zamrzivač

Ponekad kad se čini da u kući nema ništa za jelo, ima. Okretanje onome što imate prije nego što napravite popis i kupovinu, može vam pomoći uštedjeti novac, budući da koristite ono što imate. Možda će trebati malo više truda – možda niste baš sigurni što napraviti s tom kutijom tjestenine ili vam je vrećica brokule dugo stajala u zamrzivaču – ali korištenje ovih namirnica za rješavanje jednog obroka može pomoći kod održavanja troškova malim.

8. Kupujte na veliko (kad ima smisla)

Kupnja većih količina svega nije najpametniji izbor – i znači da trošite mnogo novca unaprijed na namirnice. No kad kuhate za puno ljudi, možda ćete uvidjeti da ima smisla kupovati određene osnovne namirnice na veliko zbog značajnih ušteda. Ako nemate puno prostora za skladištenje dodatne hrane kod kuće, samo kupnja većih veličina (provjerite te jedinične cijene!) u vašoj redovnoj trgovini može vam pomoći u uštedi.

9. Promijenite trgovinu

Mnogi od nas vjerni su svojoj trgovini mješovitom robom, ali njezina promjena može vam pomoći da uštedite na računu za namirnice. Osim toga, neke trgovine mješovitom robom imaju samo određenu hranu po nižoj cijeni, a ne samo velike kutije. Nemaju svi mogućnost kupovati u različitim trgovinama – zbog mjesta gdje žive i lakoće pristupa hrani – ali ako možete kupovati na različitim mjestima, možda ćete moći uštedjeti nešto novca.

10. Ponovno razmislite o “pogodnosti”

Istina je da puno puta plaćamo premiju za praktičnost – sjetite se unaprijed narezanih proizvoda ili umaka koji su već napravljeni i spremni za upotrebu. Međutim, ponekad se te praktične namirnice isplate, a to znači da jedete domaći obrok umjesto da ponovno kupujete hranu za van ili ostavljate da namirnice u vašem hladnjaku propadnu. Svima nam je potrebna mala pomoć da postavimo večeru na stol, stoga mudro odaberite svoju pogodnost i pobrinite se da dobijete ono što ste platili. Ponekad cijena nasjeckanog povrća ili umaka u teglicama nije puno skuplja. Vodite računa o cijenama kako biste vidjeli kolika je premija i također znajte da možete pronaći pogodnost bez plaćanja više, kupnjom artikala kao što je smrznuto povrće. Možda će vam trebati mala pomoć iz trgovine, ali budite sigurni da ste mudro odabrali tu pogodnost i iskoristili je u svoju korist kako biste dugoročno uštedjeli novac kuhajući više kod kuće.
bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Donesena uredba: 1.000 KM novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela je Uredbu o isplati novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u FBiH. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela je Uredbu o isplati novčane pomoći […]

Pretplatite se