Direktor EP BiH: Hidroelektrane su nam prijeko potrebne

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second
Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) Sanel Buljubašić se ranije ove sedmice, govoreći o stanju u ovoj javnoj kompaniji, osvrnuo i na samu proizvodnju električne energije.

Kao potrebom ovog poduzeća je istakao hidroelektrane.

“Proizvodnja struje u narednom periodu u hidroelektranama minimalno mora biti 100 megavata (MW). Posebno mislim na Drinu i Bosnu”, dodaje.

Smatra da bi izgradnja hidroelektrana bila mnogo lakša da ne postoje ekološka pitanja i da bi ih vjerovatno neko izgradio i prije aktualne uprave EP BiH.

“Poslije rata do danas izgradili smo samo Vjetroelektranu Podveležje 48 MW. I to je sve. Skoro sve ostalo što koristimo je iz prošlog stoljeća. Na svakom sastanku, moje je nastojanje, uvažavajući ekologiju i stavove udruženja građana: Ili ćemo graditi (energetska postrojenja) ili ćemo uvoziti i kupovati električnu energiju. Za opciju sam da trebamo graditi i proizvoditi za vlastite potrebe da budemo nezavisni, bar kada su u pitanju vlastite potrebe i potrošnja”, poručio je Buljubašić

Direktor EP BiH Buljubašić je mišljenja da je mnogo pametnije u budućnosti graditi hidroelektrane, bez obzira na klimatske promjene koje utječu na količinu padavina.

Podsjećamo, Buljubašić je istakao i to da gubitak EP BiH za prošlu godinu iznosi 331 milion KM te da je to dobrim dijelom uzrokovano gubicima u rudnicima Kreka, Zenica i Gračanica.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tko ima pravo na povrat poreza u FBiH

U Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine su objasnili pod kojim uslovima je moguće tražiti povrat poreza. Ukazali su da pravo na povrat poreza u FBiH ima svaki porezni obveznik koji prema evidenciji Porezne uprave FBiH u trenutku podnošenja zahtjeva ima više ili pogrešno uplaćenog poreza. Zahtjev za povrat poreza […]

Pretplatite se