Sve veći broj umirovljenika mora raditi i nakon 65. godine

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Svakodnevni rast troškova života, nemogućnost kupnje osnovnih životnih namirnica, niske mirovine… razlog su što se sve veći broj umirovljenika u okružju odlučuje na rad poslije 65. godine, piše Večernji list BiH.

U Republici Hrvatskoj gotovo trećina umirovljenika preživljava s najnižom mirovinom i bilo kakav dodatni izvor zarade potreban im je za dostojanstven život. Stoga sve veći broj njih bira mogućnost rada na pola radnog vremena, što odgovara i poslodavcima, kojima kronično nedostaje radne snage. Prema najnovijim podacima HZMO-a za 30. travnja ove godine, na pola radnog vremena u Hrvatskoj radi 29.791 korisnik starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih mirovina (15 posto više nego u isto vrijeme lani). Od toga broja gotovo dvije trećine, njih 19.312, su muškarci u odnosu na 10.479 žena.

Isti trend prisutan je i u Bosni i Hercegovini, gdje se nerijetko umirovljenici nakon stjecanja mirovine odlučuju i na puno radno vrijeme. Raniji podaci pokazuju kako stariji od 65 godina čine 0,1 posto ukupnog broja zaposlenih u Federaciji BiH. Koliko njih istodobno prima mirovinu i plaću, teško je reći jer se podaci vode u više baza. Struke najviše nedostaje u medicini, prosvjeti, industriji, građevini, trgovini… Ipak, radu nakon mirovine uglavnom se vraćaju visokoobrazovani.

Odluka Ustavnog suda

Pravo istodobno raditi i primati mirovinu umirovljenicima u Federaciji BiH omogućio je Ustavni sud svojom odlukom, odnosno stavljanjem članka 116. Zakona o MIO izvan snage prije četiri godine. Kako su tada objasnili iz Zavoda MIO Federacije BiH, nakon presude Ustavnog suda, koji je članak 116. Zakona o MIO proglasio neustavnim, pravo ostvarivanja statusa osiguranika u obveznom osiguranju mogu ostvariti svi korisnici mirovine s iznimkom onih koji su ostvarili pravo na obiteljsku ili pak na mirovinu prema odredbama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja.

Također, po završetku obveznog osiguranja, pod uvjetom da je trajalo više od šest mjeseci, korisnik mirovine može zatražiti ponovni izračun mirovine, pri čemu će se uzeti u obzir novoostvareni staž osiguranja, a sve u skladu s člankom 117. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Statut Grada Mostara opet skinut s dnevnog reda

Mostarski vijećnici Grada Mostara danas su opet trebali raspravljati o čuvenom i dugoiščekivanom Statutu Grada Mostara, no točka je opet povučena s dnevnog reda današnje sjednice. “Ja kao predlagač točke broj 6, usvajanje Statuta Grada Mostara povlačim s ove sjednice uz potrebne dodatne konzultacije”, kazao je na početku sjednice Salem […]

Pretplatite se