LIVNO: Završena arheološka istraživanja u Suhači i na Efrem kuli

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second
U organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno provedeno je istraživanje na novom arheološkom lokalitetu u Suhači na Štitiću (Ničetove njive).
Na temelju brojnih slučajnih nalaza provedeno je sondažno istraživanje čiji rezultati su pokazali da se radi o još jednom izvanrednom kompleksnom lokalitetu na livanjskom području. Otkriveni su i istraženi ostaci rimske grobne arhitekture, kasnoantičke grobnice te srednjovjekovni grobovi uz brojne pokretne nalaze. Preliminarno možemo zaključiti da su se na ovome mjestu preko tisuću godina sahranjivali stanovnici antičkog i srednjovjekovnog naselja u Suhači.
Zahvaljujemo obiteljima Niče na pomoći, susretljivosti i gostoprimstvu, a posebno malim arheolozima Ani, Ivanu, Petru i Gabrijelu. Iskopavanje je financiralo Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije na čemu im se zahvaljujemo.
Isto tako u suradnji s Gradom Livnom koji je organizator sustavnog arheološkog iskopavanja na Efrem kuli (u sklopu projekta Stari grad u Livnu – Bistrički grad) završena je treća kampanja arheološkog iskopavanju, napisano je u objavi Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno.
Rezultatima istraživanja potvrđena je kompleksnog ovog lokaliteta koji seže iz kasnoantičkog doba, a kompleks zidova uz Efrem kulu iz osmanskog doba još je veći i složeniji nego se to moglo pretpostaviti. Središnji objekt Efrem kule, koji je nastao je na temeljima kasnoantičke utvrde, uz pomoćni prostor sjeveroistočno uz kulu opasan je pravokutnim kompleksom zidova koji se zatim nastavljaju na puno širi kompleks zidova koji prati čitav plato Tebera.
Svakim istraživanjem čitav kompleks se širi novim spletom zidova te smo uvjereni u važnost koju će imati za turistički potencijal grada Livna.
Voditeljica arheoloških istraživanja u Suhači i na Efrem kuli je Marija Marić Baković uz arheologa Filipa Ćubelu.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Prisila na cijepljenje, energetska kriza... bili motiv za povratak iz Njemačke u BiH

Ovih dana objavljena je statistika iz Hrvatske koja kaže kako je broj osoba koje iz Hrvatske dolaze u Njemačku od 2019. u stalnom padu, a postoji i još jedna novost. Od 2013., kad je Hrvatska ušla u Europsku uniju, hrlilo se u Njemačku. To je bio novi val iseljavanja jer […]

Pretplatite se