Podatci o stanju trgovine ljudima BiH – najveće žrtve djeca!

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Poražavajući su podaci o stanju trgovine ljudima u našoj zemlji. Tijekom 2021. godine najveći broj žrtava su bila djeca.

Žrtve su najčešće podvrgnute prisilnom radu, odnosno prosjačenju ili služenju u domaćinstvu, praksi prisilnih i ugovorenih brakova, seksualnom iskorištavanju, te počinjenju krivičnih djela poput džeparenja i krađa.

Najčešće su žrtve vrbovane putem online platformi.

Osnovni cilj trgovaca ljudima je ostvarivanje zarade kroz eksploataciju osoba, bilo da se radi o prinudnom radu, prosjačenju, brakovima ili nekom drugom obliku.

Ovi vidovi trgovine ljudima teško se identificiraju zbog neprepoznavanja elemenata krivičnog djela, ali i činjenice da žrtve često nisu svjesne da su u lancu trgovine ljudima.

Amela Efendić, voditeljica Ureda MFS-EMMAUS Sarajevo, kaže: ”U posljednje tri godine, od 2020. pa do evo dana kada o tome govorimo, MFS-EMMAUS je u svom skloništu zbrinuo 94 žrtve trgovine ljudima, od čega 86 djece. Sada možete zamisliti, znači preko 92 % su djeca što ukazuje na to koji su nama problemi u BiH”.

Saša Petrović, stručnjak za cyber-kriminal, navodi: ”Imali smo slučajeva raznih, ne smijem pojedinosti, ali otprilike su to žrtve trgovine ljudima u online okruženju. Većinom se to svodi na vrbovanje djece prije svega, maloljetnika kroz snapchat primjer, i onda odlazak te djece na sastanak sa trgovcima ljudima, iskorištavanje, tako dalje i vrbovanje njih za sexualnu eksploataciju”.

Trgovina ljudima je krivično djelo. Neki od mogućih načina da se žrtva oslobodi iz “lanca” trgovine ljudima su organizirana policijska suradnja i uz pomoć treće osobe. Pravna podrška kažu naši sugovornici BHRT-a je neizostavna u ovoj borbi jer je važno steći povjerenje žrtve.

Hajrija Hadžiomerović Muftić, umirovljena tužiteljica, navodi: ”Žrtva je negdje tu barem po konceptu našeg zkp-a na margini, ponekad prepuštena sama sebi i vrlo je teško da ostvari svoja prava bez pomoći nekoga ko je uz nju”.

Aida Ćosić, koordinatorica Odjela za besplatnu pravnu i psihološku pomoć, kaže: ”Ta pravna pomoć se ogleda i u tome da za njih sačinjavamo prijedloge za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva, a na osnovu dokumetacije koja postoji u spisu”.

Sve osobe u riziku i žrtve trgovine ljudima savjete i pomoć mogu dobiti pozivom na besplatnu liniju za podršku – 080 022 323.

 

izvor: Grude.online

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Požar na Fortici u Mostaru, ekipe vatrogasaca na terenu

Oko 12 sati izbio je požar na brdu Fortica iznad Mostara, a vatra je zahvatila travu i nisko raslinje, dok širenju požara dodatno doprinosi snažan vjetar koji otežava napore vatrogasaca u obuzdavanju vatre. Vatrogasne ekipe su zaprimile poziv oko 13 sati, kada su i reagirali na dojavu i krenuli u […]

Pretplatite se