Fiskalne reforme: Uskoro zakoni koji režu doprinose na plaću

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Federacija BiH uskoro bi trebala ući u sveobuhvatnu fiskalnu reformu, a set sustavnih zakona je nakon iscrpne analize pri kraju izrade, uz očekivanja kako bi, vjerojatno u formi nacrta i uz kasniju javnu raspravu, mogao biti upućen u Parlament Federacije do kraja ljeta, piše Večernji list BiH.

Ciljevi su jasni, rasteretiti gospodarstvo, povećati standard radnika, ali i zadržati fiskalnu stabilnost. Iz navedenog je jasno kako se radi o nimalo jednostavnoj zadaći koja je tražila opsežne analitičke postupke kako bi se odgovorilo na pitanje kako na najbolji način doći do rješenja kojim će se smanjiti porezno opterećenje na plaće, a istodobno očuvati ukupan fiskalni sustav.

Zamjenik premijera FBiH i federalni ministar financija Toni Kraljević informirao je Vladu Federacije BiH o procesu izrade seta fiskalnih zakona i njihovu upućivanju u Parlament Federacije BiH.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar Kraljević informirali su Vladu da set fiskalnih zakona uključuje optimalna rješenja k postizanju triju ciljeva, a koji podrazumijevaju poboljšanje standarda radnika, rasterećenje gospodarstvenika te zadržavanje fiskalne stabilnosti.

Pritom je naglašeno i kako su mjere fiskalne politike Vlade Federacije zasnovane na nastavku reformskih aktivnosti u pet najznačajnijih segmenta. To su smanjenje opterećenja rada, kao i restrukturiranje poreznog opterećenja, zatim unaprjeđenje pružanja javnih usluga te suzbijanje neformalne ekonomije i kontinuirano unaprjeđenje koordinacije i fiskalne odgovornosti između svih razina vlasti u FBiH.

Također, bitnim je navedeno očuvanje financijske stabilnosti te jačanje održivog, učinkovitog i stabilnog ekonomskog rasta, kao i povećanje konkurentnosti gospodarstva.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Most Počitelj: Postavljen prvi sloj asfalta

Most Počitelj dio je autoputa koji se gradi na pan-europskom koridoru Vc koji prolazi kroz BiH. Sastavni je dio poddionice Počitelj – Zvirovići koja je duga je 11,07 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je upravo most Počitelj čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve. Prema projektu, most […]

Pretplatite se