U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH pokrenuta inicijativa: Traži se jednaka zaštita trudnica

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Uz to što su im neujednačena prava za vrijeme trudnoće i nakon poroda (rodiljske naknade, naknade za opremanje djece…), trudnice u Federaciji BiH nemaju ista prava kada je u pitanju zdravstvo, piše Večernji list BiH.

Na ovaj problem nedavno je upozorila Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, tražeći od Vlade FBiH objašnjenje zašto su neki lijekovi od životne važnosti za majku i dijete u određenim županijama dostupni trudnicama, dok ih u drugima moraju kupovati. U konkretnom slučaju riječ je o niskomolekularnom heparinu (NMH) generičkog naziva enoksaparin natrij i reviparin. Na tržištu je ovaj lijek poznatiji pod imenom Clexane koji, primjerice, u Sarajevskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji trudnice mogu dobiti na recept, a u Tuzlanskoj ga moraju kupovati. Inicijativa zastupnice Marinković-Lepić glasila je da navedeni lijekovi budu dostupni na esencijalnoj listi svim pacijentima kod kojih postoji medicinska indikacija. Naime, prema njezinim informacijama, trudnice u nekim županijama ne mogu dobiti spomenuti lijek preko liječničkog recepta, nego su za njega primorane izdvajati i nekoliko tisuća konvertibilnih maraka tijekom trudnoće.

U velikom broju slučajeva trudnice su primorane kupovati NMH, za što je tijekom trudnoće potrebno izdvojiti 3000 KM.

Odlukom o listi lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja FBiH utvrđeno je da je federalna lista A obvezna za liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja županija, a federalna B lista može biti sadržana u listi lijekova županije uz ispunjenje određenih uvjeta.

Točkom 8. stavka 3. odluke nije dopušteno proširenje pozitivne liste lijekova županije ako na pozitivnoj listi županije nisu uključeni svi lijekovi federalne A i B liste. Međutim, nakon inicijative Ministarstvo zdravstva TŽ-a krenulo je u pronalazak modela sufinanciranja kako bi se pacijenticama iz fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja TŽ-a refundirao cjelokupan iznos za ovaj lijek, naravno pod određenim uvjetima.

 

Režim izdavanja za lijekove iz heparinske skupine lijekova koje je odobrila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je sljedeći: “Lijek se upotrebljava u zdravstvenoj ustanovi sekundarne ili tercijarne razine, iznimno se izdaje na recept za potrebe nastavka bolničkog liječenja”. Ovako propisan režim izdavanja svrstava ove lijekove na bolničku listu lijekova, dok lijekovi na listi lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH imaju režim izdavanja samo na liječnički recept. Lista lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine je, u skladu s člankom 8. Zakona o lijekovima, obvezna za sve županije te je obvezan sadržaj ove liste lijekova za područje županije donošenjem županijskih bolničkih lista lijekova.

Županijska ministarstva zdravstva i županijski zavodi zdravstvenog osiguranja trebaju osigurati bolju dostupnost lijekova koji su potrebni trudnicama kao nastavak bolničkog liječenja, s obzirom da na odobreni režim izdavanja, ne postoje smetnje propisivanja i izdavanja lijeka pacijenticama na primarnoj razini unutar županija – zaključeno je u odgovoru koji potpisuje premijer FBiH Nermin Nikšić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

NEZGODA NA GRADILIŠTU: U Mostaru bager upao u rijeku

U posljednje vrijeme na nekoliko gradilišta u Mostaru zabilježene su nezgode prilikom izvođenja radova. Posljednji takav slučaj je zabilježen u nedjelju 11. kolovoza kada je bager, angažiran na sanaciji dijela korita rijeke Bune, gotovo u cijelosti potonuo u vodu. Uzrok potonuća nije poznat. Neslužbeno saznajemo da je nastala samo materijalna […]

Pretplatite se